Alibaba AI Tongyi Qianwen - Umělá inteligence

ChatGPT má čínského konkurenta Tongyi Qianwen z dílny giganta Alibaba

Aplikace ChatGPT od amerického start-upu OpenAI má novou zdatnou konkurenci, když byl v úterý představen světu chatovací robot Tongyi Qianwen z dílny činského technologického giganta Alibaba. Informovala o tom agentura Reuters. Alibaba se chystá v blízké budoucnosti nástroj generativní umělé inteligence zapojit do jednotlivých oblastí působnosti společnosti. Název konkurenta ChatGPT Tongyi Qianwen dle serveru BBC zhruba znamená „hledání odpovědi pomocí tisíce otázek“.

Alibaba nástroj nejprve integruje do aplikace DingTalk, která slouží k zasílání zpráv na pracovištích firmy. Pomáhat v tomto případě bude ve shrnování poznámek z jednání, psaní e-mailů a přípravě obchodních návrhů. Přibude také do aplikace Tmall Genie, což je hlasový asistent čínské společnosti. Svým klientům plánuje chatbot Tongyi Qianwen zpřístupnit i cloudová divize firmy. Zákazníci Alibaba Cloud si tak budou moci vytvořit vlastní velké jazykové modely na míru. Podle Alibaby dokáže nástroj pracovat v čínštině i v angličtině.

Nacházíme se v technologicky přelomovém okamžiku

„Nacházíme se v technologicky přelomovém okamžiku, který pohání generativní umělá inteligence a cloud computing,“ uvedl v prohlášení generální ředitel firmy Daniel Zhang. Takzvaná generativní umělá inteligence, neboli technologie schopná vytvářet text, obrázky a další média na základě zadání, dokáže podle jednoduchých pokynů generovat články, eseje, vtipy, ale i poezii. Díky obrovskému množství dat se podobně jako člověk učí jak odpovídat na podněty uživatelů. Jako pomocníka ji používají mimo jiné programátoři.

ChatGPT, Tongyi Qianwen a další..

Od loňského listopadu, kdy OpenAI představila ChatGPT, uvedla jeho alternativy řada dalších firem, kupříkladu Google či čínská technologická firma Baidu. Společnost Microsoft zapojila technologii do svého vyhledávače Bing. Na vývoj ChatGPT firma přispěla miliardami dolarů. Chatbota se Microsoft chystá zapojit do svých aplikací Office.

Americká investiční banka Goldman Sachs předminulý týden ve zprávě napsala, že generativní umělá inteligence by mohla ve světě nahradit člověka na 300 milionech pracovních míst. Ekonomové banky rovněž tvrdí, že by technologie mohla proměnit produktivitu a ekonomický růst.

AN
Zdroje: reuters; bbc


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

3 komentáře: „ChatGPT má čínského konkurenta Tongyi Qianwen z dílny giganta Alibaba“

  1. […] ChatGPT má čínského konkurenta Tongyi Qianwen z dílny giganta Alibaba […]

  2. […] ChatGPT má čínského konkurenta Tongyi Qianwen z dílny giganta Alibaba […]

  3. […] ChatGPT má čínského konkurenta Tongyi Qianwen z dílny giganta Alibaba […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..