Herní konzole PlayStation 5 firmy Sony

Sony má za uplynulý rok rekordní zisk. K zisku se za čtvrtletí vrátil Amazon

Japonský elektrotechnický koncern Sony má za uplynulý finanční rok rekordní provozní zisk, který činí téměř 1,21 bilionu jenů (190 miliard Kč). Tržby se zvýšily o 16 % na 11,54 bilionu jenů. Asijská firma těžila předně z vysokého zájmu o herní konzoly PlayStation 5 (PS 5), kterých prodala 19,1 milionu, což je též rekordní počet. K zisku se vrátila v prvním čtvrtletí letošního roku také americká internetová společnost Amazon, jenž činil 3,17 miliardy dolarů (74,5 miliardy Kč), když o rok dříve měla ztrátu 3,84 miliardy dolarů.

Vedle konzolí se u Sony dobře prodávala i hudba, k rekordnímu zisku přispěla i divize polovodičů. Management původně předpokládal, že provozní zisk se v uplynulém finančním roce sníží na 1,18 bilionu jenů, nakonec ale nepatrně překonal zisk 1,202 bilionu jenů z předchozího finančního roku a dostal se na rekordních 1,208 bilionu jenů, po zaokrouhlení uvedených 1,21 bilionu.

Co se čtvrtého čtvrtletí týče, tak firmě Sony provozní zisk meziročně klesl o sedm procent na 128,5 miliardy jenů. Tržby naopak o 35 % vzrostly a dostaly se na 3,06 bilionu jenů.

Herní divize je pro Sony klíčová, k provoznímu zisku přispěla za celý rok částkou 250 miliard jenů. To je sice proti předchozímu roku pokles o 27 %, firma to ale vykompenzovala vyššími zisky v jiných divizích.

Na současný finanční rok Sony předpovídá tržby kolem 11,5 bilionu jenů, což by bylo zhruba jako v uplynulém roce. U provozního zisku ale počítá přibližně s tříprocentním poklesem na 1,17 bilionu jenů.

Amazon se za první čtvrtletí vrátil k zisku – 3,17 miliardy USD

Americký internetový obchod Amazon v prvním čtvrtletí vykázal zisk 3,17 miliardy dolarů (74,5 miliardy Kč), zatímco o rok dříve měl ztrátu 3,84 miliardy dolarů. Ke zlepšení přispěla vysoká poptávka po nakupování přes internet a po cloudových službách.

Největší světový internetový prodejce v období od ledna do března zvýšil tržby o 9 % na 127,4 miliardy dolarů, čímž překonal odhady trhu. Na druhé čtvrtletí firma očekává tržby 127 až 133 miliard dolarů.

Generální ředitel Andy Jassy se kvůli obavám ohledně ekonomického výhledu zaměřil na omezení výdajů v řadě divizí Amazonu. V březnu uvedl, že firma zruší další pracovní místa, tehdy to bylo z dlouhodobě ziskových divizí cloudových a reklamních služeb. Počet propuštěných zaměstnanců společnosti se od loňského listopadu zvýšil na 27 000, což znamená devět procent z celkového počtu zhruba 300 000 pracovníků.

Tento týden firma informovala, že stáhne svou řadu zařízení Halo, které monitorují zdravotní stav. Těm, kteří si je nedávno pořídili, slíbila vrácení peněz.

Vzhledem k tomu, že vysoká inflace snížila maloobchodní poptávku v Evropě, hledá největší internetový prodejce na světě nové zdroje příjmů. Příkladem jsou vyšší poplatky za doručování potravin pro členy věrnostního programu Prime v USA.

AN
Zdroje a obrázky: sony; amazon; remix pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..