Sony zdraží PlayStation 5, Microsoft Xboxy zatím zdražovat nebude

Sony zdraží PlayStation 5, Microsoft Xboxy zatím zdražovat nebude

Společnost Sony oznámila, že s okamžitou platností zdraží PlayStation 5, v přepočtu zhruba o 1200 Kč. Konkurenční Xboxy Microsoft prozatím zdražovat nehodlá.

Inflace je na vzestupu a tak zdražují mnohé komodity – potraviny, drogerie, energie a nyní už i herní konzole firmy Sony. Společnost se tak vůbec poprvé rozhodla navýšit kvůli „globální ekonomické situaci“ cenu konzolí, které jsou na trhu již od roku 2020. Podle oficiální zprávy se ceny navyšují pouze na vybraných trzích, při detailním prozkoumání nových cenových plánů je ale zřejmé, že PlayStation 5 podraží prakticky na celém světě. Kromě Evropy to bude též v Japonsku, Číně, Austrálii, Mexiku nebo Kanadě.

Na evropském kontinentu by měly oba nabízené modely zdražit o 50 eur, tedy v přepočtu o více než 1200 Kč. Vzhledem k tomu, že Česko má stále ještě vlastní měnu, může být v konečném důsledku navýšení ještě vyšší.

U překupníků ceny vyšší

I když Sony uvedlo, že zvýšení cen nabývá platnosti okamžitě po oznámení, tuzemští prodejci ještě změny do svých nabídek nepromítli. Ve většině obchodů tak PlayStation 5 Digital Edition nabízí za oficiální sumu 11 790 Kč, pětková verze s mechanikou pak vyjde na 13 490 Kč.

Prakticky ve všech tuzemských obchodech je ale PlayStation 5 beznadějně vyprodaný. Pokud již nějaký obchod má konzoli od Sony skladem, zpravidla ji nabízí, stejně jako překupníci, klidně i o několik tisíc korun dráž. Vhledem k tomu, že čekací doba je při současném objednání ve většině případů i několik měsíců, lze očekávat, že před Vánoci podraží také modely, které nabízejí překupníci.

Xboxy se zatím zdražovat nebudou

S inflací samozřejmě zápasí i Microsoft, ovšem ten zatím zdražovat nechce. Plyne to z vyjádření mluvčího firmy pro magazín Windows Central. „Neustále náš byznys vyhodnocujeme, abychom našim fanouškům nabídli skvělé herní možnosti. Naše doporučené maloobchodní ceny za Xbox Series S a X zůstanou stejné“.

Microsoft loni uvedl, že na prodeji konzolí vždy prodělával. Tedy prodával je za nižší částku, než za jakou je byl schopný vyrobit. Hlavním zdrojem příjmů tak jsou hry a služby (Xbox Live, Game Pass). Jak je na tom jeho herní divize, ale firma neuvádí. V účetní uzávěrce za fiskální rok 2022 je pouze jediný údaj. Divizi utržila 860 milionů dolarů, o 6 % více než v roce 2021. Neznáme už ovšem provozní zisk. Případně i ztrátu, ale tu si Microsoft může dovolit více než jeho japonský rival, protože je na tom finančně lépe díky ostatním divizím. Celý Microsoft za rok utržil 51,9 miliardy dolarů a skončil s 20,5 miliardy provozního zisku. Sony utržilo v přepočtu 72 miliard dolarů, ale zisk činil necelých 9 miliard.

AN


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Jeden komentář: „Sony zdraží PlayStation 5, Microsoft Xboxy zatím zdražovat nebude“

  1. […] Sony zdraží PlayStation 5, Microsoft Xboxy zatím zdražovat nebude […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..