Ivan Král - muzikant, rocker, hudební producent - Dokument na ČT

Rocker a producent Ivan Král, dokument Šimona Šafránka na ČT

Ivan – Král tří akordů, takový název nese dokument režiséra Šimona Šafránka pojednávající o rockerovi a producentovi Ivanu Královi, který uvede Česká televize (ČT) 3. května. Portrét významného českého rockového hudebníka je sestaven z nahrávek telefonátů, které s Králem pořídil hudební publicista Honza Vedral a z dosud neviděných archivních záběrů, často natočených samotným Králem. Dokument přiblíží kromě Královy kariéry také tuzemskou hudební scénu a její celospolečenský přesah v devadesátých letech minulého století.

Ivan Král

Ivan Král patří mezi nejslavnější české a československé rockery. Po emigraci do USA se pohyboval na newyorské scéně, kde hrál například se skupinou Blondie. Největší jméno si ale udělal v druhé polovině sedmdesátých let, kdy hrál ve skupině zpěvačky Patti Smith. Ivan Král složil hudbu i pro jeden z jejích nejslavnějších hitů Dancing Barefoot. Když Patti Smith kapelu rozpustila, hrál Ivan Král s Iggy Popem. Z osobních důvodů na konci osmdesátých let odešel z New Yorku do Seattlu. Tam sice vznikal nový hudební styl grunge, ale Ivan Král nehrál a věnoval se prodávání palačinek.

Se svým kolegou Zbyňkem Pavlíčkem založili skupinu Native a vydali se na turné do Evropy. Královu kariéru ale znovu nastartoval až návrat do Prahy a koncertování společně se skupinou Garáž Ivo Pospíšila. Ivan Král se v devadesátých letech stal jedním z nejzásadnějších producentů alb českých skupin. Ivan Král zemřel 2. února 2020 ve věku 71 let v Ann Arbor v Michiganu.

Co o dokumentu říká Šafránek

„S Honzou Vedralem jsem spolupracoval už na dokumentu Meky a také v případě Ivana Krále napsal Honza nejprve knihu. Když jsme se začali o filmu bavit, byl už Ivan Král bohužel po smrti. Zaujalo mě ale, že Honza má desítky hodin jejich rozhovorů. A když se pak ukázalo, že existuje i Ivanův rozsáhlý domácí videoarchiv, přišlo mi, že by z toho šel udělat film: v podstatě život Ivana Krále očima a slovy Ivana Krále,“ uvedl režisér Šafránek. „Hlavní obtíž ale byla v tom, že když Ivan točil, nebyl v obraze vidět. Velká výzva, kterou jsme pak společně se střihačem Šimonem Hájkem měli, tkvěla v tom, jak Ivana oživit, zhmotnit, aby se divák mohl vcítit do jeho emocí,“ dodal.

Podle režiséra Šafránka se tvůrci dokumentu pokusili vyprávět životní příběh muže a jeho tří osudových žen. Ukazují nejen neidealizovaný svět hudebnického života, ale i doby a okolního světa. „Zatímco na stránkách knížky nebo v hudebních časopisech může muzikantský svět obecně působit jako vytesaný z mramoru, ve filmu se díky Šimonově důmyslné práci s archivy ukazuje jeho syrovost. Protože si Ivan všechno natáčel, vidíme, že i když byl rocková hvězda, která psala dějiny, jeho život a reálie, ve kterých se pohyboval a které ho formovaly, byly leckdy kruté a zdaleka ne tak jednoznačné,“ uvedl scenárista Vedral.

AN
Zdroje a obrázky: ct; osobnosti


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..