V Česku placený video stream netáhne (Ilustrační foto)

V Česku placený video stream netáhne, využívá ho jen 24 procent

V Česku placený video stream netáhne, Češi velmi výrazně zaostávají oproti průměru v EU ve využívání placených video služeb na internetu. Platformy jako jsou Netflix či HBO Max si v tuzemské kotlině předplácí jen 24 % lidí starších 16 let, přičemž průměr EU je 42 %. Plyne to z nejnovějších údajů Eurostatu a ČSÚ.

Nejrozšířenější jsou placené streamovací služby v Nizozemsku, Švédsku či Dánsku, a to s podílem 67 % až 73 %. Ještě méně než v Česku placený video stream netáhne v Bulharsku, Lotyšsku nebo Rumunsku, tam je podíl ve využívání těchto služeb dokonce jen 8 – 15 %

V Česku mají diváci k dispozici takřka kompletní nabídku světových video služeb, které navíc ještě doplňují lokální projekty. V únoru na český trh vstoupila streamovací služba SkyShowtime, která doplnila Netflix, HBO Max, Apple TV+, Disney+ a Amazon Prime Video. Těm konkurují místní služby Voyo TV Nova a nově též Prima+.

Za příjem televizního signálu nebo prémiový televizní obsah podle průzkumu agentury Skála&Šulc pro operátora Telly v současnosti dohromady platí asi 70 % Čechů. Naopak 18 % diváků by si placenou TV službu nikdy nepořídilo a každý desátý divák měl placenou službu v minulosti, ale zrušil ji. Důvod, proč lidé neplatí za příjem televizního signálu, byla nejčastěji uvedena finanční náročnost a dále malý zájem o televizní vysílání. Mezi hlavním důvodem pro zrušení objednané služby jsou uvedeny vysoká cena a nevyhovující obsah.

Dominantní pozemní vysílání

Dominantním příjmem televizního signálu je stále pozemní vysílání (34 %), shodných 16 % pak připadá na kabelové a IPTV vysílání. V případě příjmu přes satelit tuto možnost v Česku využívá 13 % televizních diváků. Sledování televize je stále oblíbenou volnočasovou aktivitou, 73 % lidí se dívá na televizi čtyři až sedm dní v týdnu a 19 % respondentů uvedlo, že televizní vysílání sleduje více než čtyři hodiny a to každý den.

AN
Zdroje a obrázky: csu; eurostat; pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

3 komentáře: „V Česku placený video stream netáhne, využívá ho jen 24 procent“

  1. […] V Česku placený video stream netáhne, využívá ho jen 24 procent […]

  2. […] V Česku placený video stream netáhne, využívá ho jen 24 procent […]

  3. […] V Česku placený video stream netáhne, využívá ho jen 24 procent […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..