EET - Tržby maloobchodu klesly už 11. měsíc po sobě, v březnu o 8,1 % (Ilustrační foto)

Tržby maloobchodu klesly už 11. měsíc po sobě, v březnu o 8,1 %

Maloobchodní tržby v Česku klesly už 11. měsíc po sobě, v březnu byl meziroční pokles o 8,1 %, když zrychlil z únorových revidovaných 6,8 %. Snížily se i meziměsíčně, kdy oproti únoru, zaznamenaly pokles o 0,7 %. Čísla zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Tržby za nepotravinářské zboží meziročně klesly o 9,7 % a za potraviny o 8,7 %. Za pohonné hmoty vzrostly o 2,4 %. „Oproti loňskému březnu se prodalo méně nepotravinářského zboží i potravin, naopak více pohonných hmot. Pokles tržeb zaznamenaly všechny sortimentní skupiny prodejen a také internetové a zásilkové obchody,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ Jana Gotvaldová.

Tržby ve specializovaných prodejnách s výrobky pro domácnost byly v březnu proti loňsku nižší o 18,4 %, v obchodech s počítačovým a komunikačním zařízením klesly o 10,4 %. Prodejny s kosmetickými a toaletními výrobky utržily o 6,7 % méně, prodejci oděvů a obuvi zaznamenali pokles o 3,8 %.

Méně meziročně utržily také obchody s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 3,4 % a s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím o 1,3 %. „Tržby z prodeje potravin se snížily ve specializovaných prodejnách o 9,1 % a v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin o 8,6 %,“ uvedl ČSÚ. Internetovým a zásilkovým obchodům tržby klesly o 4 %. O 1,8 % se zvýšily tržby v nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží.

Rostoucími cenami trpí lidé i firmy, na pozitivní obrat je brzo

Češi v březnu nadále výrazně šetřili. Jsou to právě rostoucí ceny, které tvrdě dopadají na obchodníky, kterým se tak tržby meziročně snížily, jak už bylo uvedeno, jedenáctý měsíc za sebou. Pozitivní obrat podle nich v nejbližší době nejspíš nenastane.

Vzhledem k vysoké inflaci a klesající kupní síle není propad tržeb podle hlavního analytika Banky Creditas Petra Dufka překvapivý. „Pozornost sice primárně přitahují meziroční čísla, avšak když se podíváme na vývoj očištěných tržeb v čase, uvidíme, že tendenci klesat mají už od uvolnění ekonomiky po covidu v roce 2021,“ uvedl.

Nelehká situace e-shopů

Hlavní ekonom společnosti BH Securities Štěpán Křeček upozornil i na nelehkou situaci e-shopů. „Již 15 měsíců v řadě klesají tržby internetových obchodů. To lze přičítat částečnému návratu zákazníků do kamenných obchodů a rovněž nižšímu nákupnímu apetitu lidí. Momentálně nejhorší situace panuje u prodeje výrobků pro domácnost,“ řekl.

Růst maloobchodních tržeb v nedohlednu

Na výraznější růst maloobchodních tržeb je brzo také podle ekonoma Deloitte Filipa Pastuchy. „Česká národní banka předpokládá, že na konci tohoto roku by mohly reálné příjmy domácností začít opětovně růst, což zlepší maloobchodní tržby nejdříve v roce 2024,“ uvedl. Maloobchodní tržby letošní rok zakončí v meziročním poklesu o 4,5 procenta, dodal.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy březnový pokles o 8,1 % překonal odhad expertů, který byl 6,6 procenta. „Za celý letošní rok maloobchodní tržby klesnou o dvě procenta. Rapidní inflace bude totiž spotřebitele trápit delší dobu,“ uvedl.

Ekonom UniCredit Bank Patrik Rožumberský je ale optimističtější. Přesto, že by se spotřeba domácností měla nadále snižovat i v letošním druhém čtvrtletí, v tom následujícím by mohlo dojít k jejímu růstu, řekl. Podobný názor má také Hradil, podle kterého se dá zlepšení očekávat už v dubnových číslech.

AN
Zdroje a obrázky: csu; agentury, pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..