O2 - Telekomunikační společnost

Zisk O2 se za loňský rok zvýšil o pětinu na 7,6 miliardy Kč

Konsolidovaný zisk před zdaněním telekomunikační firmy O2 se loni zvýšil o 19,6 % na 7,6 miliardy Kč. Výnosy operátora vzrostly o 3 % na 34,22 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti.

Výnosy z mobilních služeb se loni zvýšily o dvě procenta na 21,2 miliardy korun, z toho příjmy z datových služeb vzrostly o téměř 12 % na 9,7 miliardy Kč. Výnosy z pevné sítě se zvýšily o 4,4 % na 13,03 miliardy korun.

Společnosti O2 loni klesl počet mobilních zákazníků o šest procent na 5,67 milionu, což bylo způsobené především změnou metodiky počítání aktivních předplacených sim karet, u nichž došlo k razantnímu zkrácení aktivní doby ze 13 měsíců na tři. Počet zákazníků fixního internetu naopak vzrostl o 2,4 % na 900 tisíc a u internetové televize firma zaznamenala nárůst o 11 % na 668 tisíc.

Finanční výkonnost skupiny O2 v roce 2022 byla podle zprávy představenstva negativně ovlivněna především vysokou mírou inflace společně s energetickou krizí. Ty měly za následek výrazný růst provozních nákladů. Nejvýznamněji rostly náklady spojené s provozem mobilní sítě a mzdové náklady. Část těchto nákladů musela firma promítnout do některých cen svých služeb a pokračovat ve striktní kontrole jak provozních, tak investičních výdajů. Celkové náklady společnosti loni vzrostly o tři procenta na 23,28 miliardy korun.

Skupina loni prodala svou dceřinou společnost O2 Slovakia mateřské PPF, za což realizovala účetní zisk 13,2 miliardy korun. Ten následně letos odvede mateřské PPF.

Letos lze podle představenstva očekávat, že přetrvávající vysoká míra inflace bude negativně ovlivňovat finanční výkon skupiny vzhledem k souvisejícím tlakům na náklady a k poklesu reálných příjmů v ekonomice. Pokles reálných příjmů by pak mohl mít v budoucnu negativní dopad i na platební schopnost některých zákazníků.

O společnosti O2 Czech Republic a.s.

O2 je největším operátorem na českém trhu. Hlasové, internetové a datové služby poskytuje zákazníkům od domácností přes malé a střední firmy až po velké korporace. O2 vždy nabízí ty nejmodernější technologie. V současnosti buduje síť páté generace (5G), kterou jako první spustilo v reálním prostředí. O2 je zároveň největším poskytovatelem internetu pro domácnosti a firmy, který nabízí na 99 % adres. Fixní připojení nejlépe funguje v kombinaci s modemem O2 Smart Box, který O2 vyvinulo ve vlastní režii.

Se svou službou O2 TV je největším provozovatelem internetového televizního vysílání v Česku. Pro své zákazníky O2 nakoupilo řadu exkluzivních sportovních práv a díky tomu nabízí nejatraktivnější sportovní obsah na českém trhu.

Společnost patří k největším hráčům v oblasti hostingových a cloudových služeb, stejně jako v oblasti managed services a ICT. Vzhledem k tomu, že se trendy v telekomunikačním odvětví významně mění, zaměřuje se O2 rovněž na vývoj a nabídku jiných než tradičních telekomunikačních služeb. K nim patří zejména finanční služby jako pojištění zařízení či cestovní pojištění v mobilu.

Vlastníkem 100 procent O2 je od loňska investiční skupina PPF, která vykoupila podíly minoritních akcionářů.

AN
Zdroje a obrázky: O2; O2 vz


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Jeden komentář: „Zisk O2 se za loňský rok zvýšil o pětinu na 7,6 miliardy Kč“

  1. […] Zisk O2 se za loňský rok zvýšil o pětinu na 7,6 miliardy Kč […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..