mobilní telefon - ruka - síť - data (Ilustrační obrázek)

Mobilní data v posledních letech nabrala až dvacetinásobný růst oproti volání

V posledních letech zájem o mobilní volání téměř stagnuje, naopak mobilní data nabrala patnácti až dvacetinásobný růst. V roce 2021 Češi provolali 27 miliard minut, což byl meziroční růst o 3,6 %. Mobilní data ovšem ve stejném roce zaznamenala růst meziročně o 52 %. Za pět let od roku 2017 se tak datový provoz zvýšil o 572 %, zatímco mobilní volání vzrostlo pouze o 25 %. Plyne to z aktuálních údajů Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ).

Průměrná měsíční spotřeba dat na jednu SIM kartu vzrostla v roce 2021 meziročně o 44 % na 4,51 GB. U velkých síťových operátorů byl průměr 4,7 GB, u virtuálních to bylo o téměř 3 GB měsíčně méně.

Počet aktivních SIM karet se od roku 2017 zvýšil o 4,6 % na 14,9 milionu. Množství SIM pro komunikaci strojů a zařízení mezi sebou se zvýšilo o 42,5 %, tedy o 390 000. V roce 2021 byl meziroční růst 8 %. Celkově v roce 2021 připadalo 142 SIM karet na 100 obyvatel, o pět let dříve to bylo 135 SIM.

Z historie do současnosti

Přesně 3. dubna roku 1973 uskutečnil americký vynálezce Martin Cooper první hovor z bezdrátového telefonu. Tehdejší telefon vážil více než kilo a měl výdrž baterie podle dobových údajů přibližně půl hodiny. Tento hovor odstartoval vývoj telefonů. První mobilní telefony byly velké a těžké, většinou používaly analogovou technologii. Nicméně se postupně vyvíjely a staly se stále menšími a sofistikovanějšími. V roce 1991 se ve Finsku spustila první digitální mobilní GSM síť a poté se rozjela výroba a prodej digitálních mobilních telefonů.  V průběhu 90. let minulého století se telefony staly dostupnější a vývoj technologie nabral raketovou rychlost. Roku 1992 byla poslána první SMS zpráva.  

S nástupem nového tisíciletí se mobilní telefony staly stále výkonnějšími a všestrannějšími. Společnost Apple představila v roce 2007 první iPhone, čímž se začala psát nová kapitola v historii mobilních telefonů. Od té doby se smartphony staly běžným způsobem jak komunikovat, pracovat, hrát hry a sledovat filmy. V posledních letech se však vývoj mobilních telefonů začal zpomalovat, přičemž po trendu zmenšování začínají mobilní telefony opět nabírat na velikosti. Stále zdokonalují svůj výkon a zároveň se vynořují i nové technologie, jako jsou vylepšené skládací telefony, a nabízejí nové funkce, například rozpoznávání tváře, virtuální asistenti nebo i rozšířená realita. 

AN
Zdroje a obrázky: ctu; pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

3 komentáře: „Mobilní data v posledních letech nabrala až dvacetinásobný růst oproti volání“

  1. […] Mobilní data v posledních letech nabrala až dvacetinásobný růst oproti volání […]

  2. […] Mobilní data v posledních letech nabrala až dvacetinásobný růst oproti volání […]

  3. […] Mobilní data v posledních letech nabrala až dvacetinásobný růst oproti volání […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..