Vodafone telekomunikační firma

Vodafone hodlá propustit 11 tisíc zaměstnanců

Britská telekomunikační firma Vodafone Group hodlá v následujících třech letech propustit 11 000 zaměstnanců. Společnost, která působí také v České republice, to oznámila v tiskové zprávě. Vodafone po celém světě zaměstnává zhruba 100 tisíc lidí. Plánované snižování počtu zaměstnanců je nejrozsáhlejší v historii podniku.

Vodafone rovněž oznámil, že tržby v uplynulém finančním roce zvýšil pouze o 0,3 % na 45,7 miliardy eur (zhruba 1,1 bilionu Kč). Upravený provozní zisk podniku loni klesl na 14,7 miliardy eur z 15,2 miliardy eur o rok dříve. „Náš výkon není dostatečně dobrý,“ uvedla nová šéfka podniku Margherita Della Valle. „Mými prioritami jsou zákazníci, jednoduchost a růst. Naši organizaci zjednodušíme a vymýtíme složitost, abychom obnovili konkurenceschopnost,“ dodala.

Akcie Vodafonu po zmiňované zprávě včera oslabily o více než 4 procenta a jejich cena se dostala na nejnižší úroveň od ledna. Analytik Matt Britzman ze společnosti Hargreaves Lansdown označil upřímnost nové šéfky ohledně problémů Vodafonu za „osvěžující“. Investoři však podle něj zatím nejsou přesvědčeni, že se jí podaří nepříznivou situaci zvrátit. „(Její plány) dávají na papíře smysl, ale finanční trhy budou chtít vidět hmatatelné výsledky,“ citoval Britzmana server BBC.

Předchozí šéf Vodafonu Nick Read skončil ve funkci v prosinci. Za jeho čtyřletého působení v čele podniku akcie Vodafonu výrazně oslabily. Read už dříve signalizoval, že Vodafone se pravděpodobně nevyhne propouštění. Podnik už v letošním roce ohlásil plány na zrušení asi jednoho tisíce pracovních míst v Itálii. Podle zpráv médií by firma chtěla zrušit také asi 1300 pracovních míst v Německu.

Součástí skupiny Vodafone je od roku 2005 rovněž společnost Vodafone Czech Republic, která má podle svých internetových stránek v Česku přes 4,5 milionu zákazníků. Ve finančním roce, který skončil v březnu loňského roku, zaměstnávala zhruba 2 500 lidí.

AN
Zdroje a obrázky: vodafone; agentury; shutterstock


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..