Cineworld kino

Cineworld hodlá opustit bankrot v červenci, věřitelé podpořili restrukturalizaci

Britský provozovatel kin Cineworld Group hodlá opustit bankrot, tedy režim soudní ochrany před věřiteli, v červenci. Společnost dnes v aktualizovaném oznámení pro regulační úřady uvedla, že její plán restrukturalizace podpořila většina věřitelů. Obchodních aktivit společnosti v České republice, na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Bulharsku, Rumunsku a v Izraeli se ochrana před věřiteli netýká.

Druhý největší provozovatel sítě kin na světě po americké společnosti AMC Entertainment požádal v září loňského roku ve Spojených státech o bankrotovou ochranu v naději, že bude moci restrukturalizovat své obrovské dluhy. Cineworld vlastní ve Spojených státech kina Regal, v Evropě kina Picturehouse, Planet a Cinema City. V dubnu firma zrušila plán prodeje některých svých podniků, protože se jí nepodařilo najít kupce. Místo toho se rozhodla pro restrukturalizační plán, který smaže kmenové akcionáře.

Akcie společnosti, které budou po opuštění bankrotového režimu pravděpodobně staženy z burzy, z maxima 310 pencí za kus před šesti lety ztratily více než 99 procent své hodnoty. Nyní jsou prakticky bezcenné, dopoledne se na burze v Londýně obchodovaly za jednu penci.

Problémy s počátkem pandemie

Po letech expanze prostřednictvím akvizic, které firmu velmi zadlužily, se podnik dostal do vážných problémů na začátku pandemie covidu-19. Tehdy bylo nutné z rozhodnutí úřadů zavřít kina. Kromě toho musel Cineworld zaplatit 1,23 miliardy kanadských dolarů (asi 20 miliard Kč) za to, že odstoupil od plánu převzít konkurenčního provozovatele kin Cineplex, uvedla agentura Reuters.

Začátkem tohoto měsíce obdržel Cineworld od amerického soudu povolení zajistit si 2,26 miliardy USD v rámci snahy o ukončení bankrotu. Firma totiž dosáhla dohody s menšinovou frakcí věřitelů, kteří se postavili proti části financování plánu na vystoupení z režimu ochrany před věřiteli.

Cineworld uvedl, že plán restrukturalizace získal podporu věřitelů, kteří drží asi 99 %jeho starších dluhových nástrojů a nejméně 69 % nesplaceného dluhu v rámci dlužnického úvěru. Podnik má v plánu 12. června požádat soud o konečné schválení restrukturalizace v rámci konkurzu.

Společnost Cineworld působí v deseti zemích a zaměstnává kolem 28.000 lidí. Její součást Cinema City v České republice podle svých internetových stránek provozuje 12 multiplexů a jeden megaplex v sedmi městech, a to v Praze, Brně, Liberci, Pardubicích, Plzní, Ústí nad Labem a v Ostravě.

AN
Zdroje a obrázky: cineworld; pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Značky:

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..