Nvidia - grafické karty

Nvidia se stala firmou s bilionovou hodnotou, první mezi výrobci čipů

Výrobce grafických čipů společnost Nvidia se stala firmou, jejíž tržní kapitalizace, tedy hodnota akcie krát počet akcií, překonala v dolarech bilionovou hranici. A nikoho asi nepřekvapuje, že za to může umělá inteligence (AI). Tuto hodnotu získala krátce poté, kdy koncem května oznámila čistý zisk ve výši 2,04 miliardy dolarů při tržbách 7,192 miliardy dolarů v prvním čtvrtletí tohoto roku.

Příjmy přitom sice meziročně poklesly o 13 %. Nvidia však tvrdí, že tržby v aktuálním čtvrtletí dosáhnou výše až 11 miliard dolarů, což je mezičtvrtletní nárůst o neuvěřitelných více než 50 %. Tudíž cena akcií díky této predikci vzrostla z 303 dolarů až na 409 dolarů, což právě přineslo překonání oné magické bilionové hranice. Bilionovou hranici dosud dosáhlo jen několik firem, jako je kupříkladu Apple, který je dokonce tříbiliónovou společností, anebo Microsoft s dvoubiliónovou hranicí tržní kapitalizace. Co se ovšem týče výhradně výrobců čipů, pak Nvidia se stala první firmou s bilionovou hodnotou.

Nvidia a umělá inteligence (AI)

Ačkoli do vývoje umělé inteligence investovala řada velkých i malých společností z oblasti čipů, právě Nvidia je v současnosti považovaná za zřejmě nejperspektivnějšího dodavatele. Většina funkcí umělé inteligence vyžaduje pro svou činnost velké množství opakovaného výpočetního výkonu a paměti, a jsou to právě grafické procesory Nvidia které jsou pro to velmi vhodné.

V oblasti uživatelských systémů RTX jde například o zahrnutí podpory inference Max-Q s nízkou spotřebou pro pracovní zátěže AI. Největší naději ale vkládá Nvidia do systému, který označuje jako GH200 Grace Hopper Superchip, jenž slibuje značné využití AI v podnikovém prostředí.

Na AI sazí i další

V oblasti umělé inteligence se ale snaží prosadit i další velké firmy, kupříkladu šéfka firmy AMD Lisa Su prohlásila, že umělá inteligence (AI) je hlavní strategickou prioritou jejich společnosti, a zmínila Ryzn AI. Nezahálí ale ani Intel se svým čipem Meteor Lake s podporou AI.

Nvidia

Nvidia je americká společnost, specializující se na výrobu grafických procesorů pro herní i profesionální trh a systémů na chipu (SoC) pro mobilní zařízení a automobilový trh (podpora umělé inteligence a hlubokého učení). Společnost sídlí ve městě Santa Clara v Silicon Valley státu Kalifornie. Název Nvidia pochází ze španělského envidia, což znamená závist.

Ve společnosti NVIDIA nebo jejích pobočkách pracuje téměř 20 000 zaměstnanců z 10 zemí svět, kromě USA jsou to evropské země jako Anglie, Finsko, Francie, Německo nebo Rusko, či na asijském kontinentě Čína, Indie, Japonsko, Korea. Jejími konkurenty v oboru grafických procesorů jsou společnosti AMD a Intel.

AN
Úvodní obrázek: nvidia


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..