Balíkovna České pošty - Box

Balíkovna se z České pošty vyčlení k 1. lednu 2025

Nová komerční akciová společnost Balíkovna se podle generálního ředitele Miroslav Štěpána vyčlení z České pošty k 1. lednu 2025. Pošta letos počítá se ztrátou okolo 1,5 miliardy korun proti původně odhadovaným 3,5 miliardy Kč. Loni vykázala ztrátu 1,75 miliardy Kč. Ztrátu se jí letos podařilo zmenšit díky snižování nákladů i krizovému řízení.

Riziko insolvence, které podniku již letos hrozilo, se podle Štěpána výrazně snížilo. V roce 2026 by měla být pošta po chystané transformaci v provozním zisku.

Balíkovna se z České pošty vyčlení k 1. lednu 2025

Nová komerční státem vlastněná akciová společnost Balíkovna se vyčlení z České pošty k 1. lednu 2025. Balíkovna by měla ve vládou schváleném transformačním plánu od pošty převzít logistické a balíkové služby. Později by do Balíkovny mohl vstoupit strategický partner. Na tiskové konferenci to uvedl pověřený generální ředitel Miroslav Štěpán.

Balíkovna by podle něj měla v letech 2025 a 2026 vykazovat tržby okolo šesti až sedmi miliard korun. Vyčlenění logistiky a balíkových služeb do samostatné státní akciové společnosti zjednoduší oběma subjektům (přetrvávajícímu státnímu podniku a nové akciové společnosti) přístup k finančním zdrojům. Státní nebo dotační investice do státního podniku nebudou vnímány jako nedovolená podpora komerční logistiky a nová logistická akciová společnost může získávat finanční zdroje z úpisů akcií, obligací nebo dotací.

AN
Zdroje a obrázky: agentury; cp


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..