OpenKylin - Operační systém open source

OpenKylin – Čínský open source konkurent pro Windows. Zdarma

Čína minulý týden představila otevřený operační systém OpenKylin, jako konkurenta pro nejrozšířenější světový OS na desktopu Windows od společnosti Microsoft. Čínskou novinku si lze stáhnout zdarma, je sice určená primárně pro čínské uživatele ale má i anglickou verzi.

Operační systém OpenKylin se pochopitelně zaměřuje a cílí hlavně na uživatele v Číně. Peking se prostřednictvím tohtoto operačníh systému snaží snížit závislost na amerických technologiích v době, kdy jsou vztahy mezi oběma státy dosti napjaté, řada technologických společností z Číny čelí v současnosti americkým sankcím.

OpenKylin - Aplikace počasí
Aplikace počasí není pro zbytek světa příliš užitečná, každopádně postranní panel na ploše je elegantní

Komunita zhruba čtyř tisíc vývojářů, kteří se okolo projektu OpenKylin shlukli, jak už bylo zmíněno, nabízí také anglickou jazykovou mutaci. A to jak pro klasické počítače s procesory Intel či AMD, tak pro stroje stavící na architektuře ARM. Bezplatně si operační systém OpenKylin můžete stáhnout přímo ze stránek produktu ZDE

Klon Ubuntu

OpenKylin je založen na operačním systému Linux, podle serveru The Register se konkrétně velmi podobá operačnímu systému Ubuntu. Takže i uživatelům Windows bude pracovní prostředí velmi povědomé, nechybí zde lišta s aplikacemi, obdoba nabídky Start, klasické složky etc. Výchozím webovým prohlížečem je Firefox a kancelářským balíkem WPS Office. Obavy z toho, že by šlo o nějaký nedoděĺek, který byl ušit horkou jehlou, jsou naprosto liché. Čína se totiž chlubí tím, že systém OpenKylin už nějaký čas využívá v rámci svého vesmírného programu. Tato platforma taktéž našla uplatnění i v oblastech energetiky a finančnictví.

Podstatnou výhodou open source softwaru je ta skutečnost, že zdrojový kód je volně přístupný, a tedy jej může každý libovolně upravovat a měnit za účelem vývoje daného systému či aplikace. Většina takto nabízených programů je tedy spravována komunitou a nabízena uživatelům zadarmo. To platí klidně i v případě celých operačních systémů, které jsou alternativou k Windows od Microsoftu, jako je to u platformy OpenKylin.

Úspora peněz při softwaru zdarma

Platby za software se mohou někdy vyšplhat do značných a astronomických výšek. Obzvláště to platí ve chvíli, kdy spravujete kupříkladu nějakou velkou firmu či dokonce celé město. O tom se přesvědčil třeba německý Mnichov, který se již dříve rozhodl přejít na bezplatnou alternativu Windows, tedy na Linux, na kterém by tak měly běžet všechny městské počítače. Tím by město ušetřilo vyšší desítky milionů eur, takže v přepočtu miliardy korun.

Čínský trh s operačními systémy dosáhl v loňském roce hodnoty 15,5 miliardy jüanů (47 miliard Kč), jak uvádějí tamní státní média s odvoláním na průzkum v odvětví. Vyvinout vlastní operační systémy se snaží více než desítka čínských společností, jako je například UnionTech Software Technology stojící za systémem Unity. Tyto společnosti nekonkurují pouze Windows od Microsoftu, ale též platformě macOS od Applu.

AN
Zdroje a obrázky: theregister; openkylin

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..