Spotify Stream Music Mobile (Ilustrační foto)

Streamovací platforma Spotify zdražuje i v Česku

Švédská streamovací platforma Spotify po nedávném zdražení ve více než 50 zemích světa zdražuje předplatné i v Česku. Své platící uživatele o tom informovala také v e-mailové zprávě, ti si od srpna připlatí v řádu nižších desítek korun měsíčně. Nová cena se jim každopádně začne počítat až od chvíle, kdy se jim obnoví nové zúčtovací období, což pro celou řadu zákazníků bude až v září, popřípadě na konci stávajícího měsíce.

Nové ceny a účtování v korunách

Nové nejsou jen ceny předplatitelských balíčků ale Spotify zároveň s tím začíná nově účtovat v místní měně, tedy v českých korunách. Podívejme se, jak se mění výše předplatného u jednotlivých tarifů.

Základní tarif Premium Individual169 Kč měsíčně (dříve cca 143 Kč po přepočtu)
Tarif pro dva Premium Duo229 Kč měsíčně (původně cca 191 Kč po přepočtu)
Rodinný tarif Premium Family269 Kč měsíčně (předtím cca 239 Kč po přepočtu)
Studentský tarify Premium Student89 Kč měsíčně (dříve cca 72 Kč po přepočtu)

Streamovací platforma Spotify zdražuje i v Česku - Nové ceny u jednotlivých tarifů
Spotify zdražuje i v Česku – Nové ceny u jednotlivých tarifů

Vyšší ceny platí už teď pro nové předplatitele, ty stávající služba na nové tarify převede od dalšího fakturačního období. Zůstává stále také bezplatný tarif s reklamami a 1měsíční zkušební období pro nové uživatele bez předchozí zkušenosti s předplatným Premium.

Spotify

Společnost Spotify Ltd. byla založena v dubnu 2006 ve švédském hlavním městě Stockholmu. Dva roky poté, přesně 7. října roku 2008, vznikla stejnojmenná služba. V únoru 2018 podala společnost Spotify žádost o nabídku akcií na akciové burze v New Yorku.

Spotify je služba nabízející streamování či podcasting hudby od vybraných vydavatelství jako jsou Sony, EMI, Warner Music Group, Universal a další. Původně vznikla ve Švédsku, odkud se postupně rozšířila do některých zemí Evropy, Severní a Jižní Ameriky a Oceánie. Po dalších expanzích v letech 2020 a 2021 je služba dostupná v téměř 180 zemích světa. V březnu 2023 měla tato platforma 527 milionů uživatelů, z toho 210 milionů platících.

Na rozdíl od fyzického prodeje nebo prodeje staženého, kdy se umělcům platí pevná cena za prodanou skladbu nebo album, Spotify vyplácí licenční poplatky na základě počtu streamů interpretů v poměru k celkovému počtu streamovaných skladeb. Přibližně 70 % svých celkových příjmů rozděluje držitelům práv, což jsou povětšinou nahrávací společnosti, kteří pak platí umělcům na základě individuálních dohod.

AN
Zdroje a obrázky: spotify; pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..