Podcasty poslouchá žena (Ilustrační foto)

Podcasty poslouchá alespoň jednou týdně pětina Čechů

Podcasty alespoň jednou týdně poslouchá více než pětina Čechů, častěji jsou to mladší lidé a muži. A kde si je nejčasněji si česká internetová populace pouští? Podcasty poslouchá většina Čechů hlavně doma, ať už při úklidu, anebo odpočinku. Z tematických zaměření a formátů aktuálně vedou rozhovory s osobnostmi, následované skutečnými příběhy a humornými či komediálními podcasty. Ze způsobů poslechu jsou nejvyužívanější aplikace a co do délky podcastů dává většina posluchačů přednost kratším, tedy těm do půl hodiny. Vyplývá to z průzkumu agentury Nielsen ve spolupráci s ResSOLUTION Group mezi 500 respondenty.

Zhruba šest procent dotázaných poslouchá podcasty denně nebo téměř denně, devět procent dvakrát nebo třikrát týdně a 7 % jednou za týden. Téměř dvě pětiny respondentů si pouští podcasty méně často a stejný podíl je zatím neposlouchá vůbec.

Nejobvyklejším prostředím k poslechu podcastu je mezi českými posluchači domov, a to při relaxování nebo před spaním. Vyjádřilo se tak 47 % z nich a shodnou se na tom napříč věkovými kategoriemi. Více než třetina poslouchá podcasty jako kulisu k úklidu, vaření a podobným činnostem. Pro ženy je dokonce tento typ prostředí na prvním místě a podcasty v něm poslouchají výrazně častěji než muži. Na třetím místě se umístil poslech při cestování. Při něm si podcasty pouští 27 % posluchačů. Oblíbený je tento způsob poslechu častěji u mladších ročníků.

Nejoblíbenější témata

Mezi nejoblíbenější témata podcastů se momentálně řadí rozhovory s osobnostmi, skutečné příběhy, humorné či komediální podcasty, dále podcasty zaměřené na vědu, techniku a sport. Preference se ale liší v různých sociodemografických skupinách. Zatímco muži mají na prvním místě sport, ženy nejraději poslouchají podcastové rozhovory s osobnostmi. Ty vedou také u lidí ve věku mezi 15 a 34 roky.

Zpravodajské a publicistické podcasty jsou preferovanější mezi muži než mezi ženami a zvláště u zpravodajství je patrná stoupající obliba s vyšším věkem respondentů. Starší dotázaní mají rovněž větší zájem o historické nebo kulturní podcasty. Naopak například sport nebo hry a gaming zajímají v podcastech častěji mladší respondenty.

Poslech přes mobilní aplikace

Nejobvyklejší je poslech podcastů přes mobilní aplikace, které využívá 58 procent dotázaných. Webový poslech ale příliš nezaostává, využívá ho přesně polovina. A zatímco aplikace jsou zejména doménou mladších respondentů a ve skupině 15 až 34 let je využívá 75 procent dotázaných, tendence k poslechu on-line přes web naopak s věkem roste. Epizody k poslechu offline dnes stahuje pouze zlomek dotázaných posluchačů podcastů, je jich osm procent.

Podcastům v délce do půl hodiny dává přednost 61 procent českých posluchačů. Třetina má nejraději, když epizody nepřekročí 15 minut a 29 procent upřednostňuje délku mezi 16 a 30 minutami. Delší epizody má radši 30 procent lidí.

Podcast roku

Již od 9. května běželo hlasování v nejznámější anketě Podcast roku, kterou pořádá již pátým rokem společnost Active Radio a.s. Hlasování bylo ukončeno 5. června a nyní se vše pečlivě sčítá, aby 15. června 2023 mohly být vyhlášeny výsledky.

Tématickými kategoriemi ankety Podcast roku jsou Zpravodajství a publicistika, Talk show, Veřejnoprávní, Zábava, Životní styl a zdraví, Vzdělávací, True Crime, Sport, Byznys a osobní finance. Samozřejmě nebude chybět Cena poroty, která se jmenuje Osobnost roku.

AN
Zdroje a obrázky: nielsen; podcastroku; piabay


od

Komentáře

3 komentáře: „Podcasty poslouchá alespoň jednou týdně pětina Čechů“

  1. […] Podcasty poslouchá alespoň jednou týdně pětina Čechů […]

  2. […] Podcasty poslouchá alespoň jednou týdně pětina Čechů […]

  3. […] Podcasty poslouchá alespoň jednou týdně pětina Čechů […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..