YouTube filmový pás

YouTube spouští inkubátor hudby, který bude využívat AI

Video streamovací platforma YouTube spouští inkubátor hudby, který bude ve spolupráci s umělci a muzikanty zkoumat zapojení umělé inteligence (AI) v hudbě. Podnik, který spadá do skupiny Alphabet, o tom informoval na svém blogu.

Prvním partnerem projektu bude společnost Universal Music. Zapojí se tak do něj mimo jiné brazilská zpěvačka Anitta, Björn Ulvaeus z Abby či britsko-německý skladatel moderní vážné hudby Max Richter.

„Inkubátor přispěje k informovanosti o postupu YouTube při spolupráci s některými z nejinovativnějších umělců, skladatelů a producentů z celého hudebního odvětví,“ uvedl na blogu šéf společnosti Neal Mohan.

Tento projekt podle něj „pomůže shromáždit poznatky o experimentech a výzkumu generativní umělé inteligence“, které se na platformě YouTube vyvíjejí. Dodal, že YouTube přibere další partnery.

Termínem generativní umělá inteligence jsou označovány systémy, které na základě tréninku na obrovském množství dat dokážou vytvářet zdánlivě originální výstupy ve formě textů, obrázků či hudby v reakci na zadání uživatele. Do povědomí široké veřejnosti se dostaly zejména díky loňskému zpřístupnění chatovacího programu ChatGPT, který vyvinula společnost OpenAI podporovaná Microsoftem.

YouTube uvedl, že bude dále investovat do technologií poháněných umělou inteligencí (AI), včetně vývoje svého nástroje pro správu autorských práv Content ID.

AN
Zdroje a obrázky: blog.youtube; pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Jeden komentář: „YouTube spouští inkubátor hudby, který bude využívat AI“

  1. […] YouTube spouští inkubátor hudby, který bude využívat AI […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..