Google laptop káva (Ilustrační foto)

Velká čistka neaktivních účtů Google od prosince 2023

Velká čistka neaktivních účtů Google byla oznámena tímto gigantem již v květnu. Jednalo se o upozornění k akci, která bude v budoucnu probíhat. A nyní Google začal přímo své uživatele o změně své dosavadní prakce v mazání účtů informovat. Změny sice začnou platit okamžitě, fakticky ovšem chce společnost neaktivní účty začít tvale mazat až od 1. prosince 2023.

Jaké jsou tedy zásady Google pro neaktivní účty? Z pohledu provozovatele jsou to takové účty, které nebyly aktivně používány po dobu alespoň 2 let. Stačí ovšem, abyste po přihlášení se k účtu využili jakékoliv služby, kupříkladu si jen něco vyhledali skrze vyhledávač Google.

Další kritéria, která vylučují označení účtu jako „neaktivní“, už spadají do skupiny klasických činností, které uživatelé s účtem provozují. Je to například čtení nebo odesílání e-mailů, sledování videa na YouTube, sdílení fotek, stahování aplikací a používání cloudového úložiště Disk Google. Stačí i přihlášení ke službě třetí strany prostřednictvím účtu Google.

Zásady pro neaktivní účty Google

Účet Google umožňuje pomocí jednoho uživatelského jména a hesla přístup do většiny služeb Google, například do Google Ads, Gmailu a YouTube.

Neaktivní účet Google je účet, který nebyl 2 roky použitý. Společnost Google si vyhrazuje právo smazat neaktivní účet Google včetně jeho aktivity a dat.

Google si také vyhrazuje právo smazat data ve službě, pokud jste v ní 2 roky nebyli aktivní. Každá služba má vlastní zásady pro neaktivitu.


Jak Google definuje aktivitu

Používaný účet Google je považován za aktivní. Aktivita může zahrnovat tyto akce, které provedete, když jste přihlášeni k účtu Google:

Čtení nebo odesílání e-mailů
Použití Disku Google
Sledování videa na YouTube
Sdílení fotky
Stažení aplikace
Použití Vyhledávání Google
Přihlášení přes Google do aplikace nebo služby třetí strany

Aktivita na účtu Google souvisí s účtem, ne se zařízením. Akce můžete provádět na všech platformách, kde jste přihlášeni k účtu Google, například na telefonu.

Pokud máte v zařízení nastaveno víc účtů Google, je třeba, aby žádný z nich nezahálel déle než 2 roky.

Ke smazání účtu dojde pouze po předchozím upozornění

Čistka neaktivních účtů Google bude probíhat tak, že pokud Google označí některý z účtů za neaktivní, neprovede jeho odstranění okamžitě. Ještě předtím odešle informaci na příslušnou e-mailovou adresu a, pokud existuje, též na e-mailovou adresu sekundární.

Toto upozornění by měl dotyčný uživatel obdržet nejméně 8 měsíců před skutečným smazáním. Gmailovou adresu, která se k účtu váže, ale po smazání účtu nepůjde znovu použít. Tedy pokud by si například někdo chtěl s touto adresou vytvořit znovu nový účet.

Čistka neaktivních účtů Google - Upozornění na e-mail

Výjimky

Existují ale výjimky, které před označením účtu jako neaktivního chrání. Účty, které byly použity k nákupu digitálního obsahu, například filmů nebo elektronických knih, nebudou smazány ani po dvou letech nečinnosti. Totéž platí pro účty, které nahrály videa na YouTube, anebo zalistovaly aplikaci na Google Play.

Účet Google můžete také dočasně pozastavit. Účet můžete pozastavit kupříkladu po dobu svého vojenského nasazení, výkonu trestu nebo náboženské pouti.

Důvod: bezpečnost

Rozhodnutí mazat neaktivní účty Google zdůvodňuje bezpečností. Podle provozovatele by neaktivní účty do budoucna postrádaly dvoufaktorové ověřování. Tím by se staly zranitelnější a mohly by být vystaveny zneužití různými kybernetickými podvodníky. Nejčastěji třeba ke krádežím identity či spamovému phishingu.

AN
Zdroje a obrázky: google; pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

2 komentáře: „Velká čistka neaktivních účtů Google od prosince 2023“

  1. […] Velká čistka neaktivních účtů Google od prosince 2023 […]

  2. […] Velká čistka neaktivních účtů Google od prosince 2023 […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..