Intel Notebook

Notebooky, mobilní telefony či chytré hodinky, prodeje před začátkem školního roku rostou

Notebooky, mobilní telefony či chytré hodinky jsou v době konce prázdnin žádaným sortimentem. Před začátkem školního roku rostou nejen prodeje psacích a výtvarných potřeb, nýbrž také elektroniky. Zájem je hlavně o notebooky, za které pro své ratolesti rodiče utrácí zpravidla do 20.000 korun. Plyne to alespoň z informací obchodníků. Ve výbavě školáků nebudou podle nich letos chybět nejen notebooky ale ani nové mobilní telefony či chytré hodinky.

Například e-shop Alza.cz v srpnu eviduje o 40 % vyšší prodeje notebooků než v červenci, lidé za ně utratí průměrně 20.000 korun, tedy přibližně stejně jako loni. Záleží ale na preferencích zákazníků, řekla mluvčí Eliška Čeřovská. O výpočetní techniku podle ní nemají zájem jen rodiče a studenti, ale také samotné školy. V srpnu a září bývá i větší poptávka po nákupu na splátky nebo službu, kdy zákazník zaplatí třetinu částky a zbytek do tří měsíců. „Tuto možnost často využívají zákazníci především při nákupu tabletů a notebooků pro starší školáky,“ doplnila ředitelka služeb Alzy Petra Janovská.

Se začátkem nového školního roku jdou notebooky na odbyt též v e-shopu CZC.cz, vrchol prodejů firma očekává na přelomu srpna a září. Poptávka podle specialisty Petra Bartončíka roste například u herních přenosných počítačů.

Zatímco prodeje tabletů jsou ve srovnání s minulým rokem na CZC vyšší, zájem trochu klesl o mobilní telefony. Rodičům, kteří budou svým dětem telefon kupovat do první třídy, specialista Jiří Komenda doporučuje, aby s ním pořídili i ochranný obal a sklo. „V dnešní době již není nic neobvyklého, že děti v první třídě vlastní mobilní telefon,“ míní.

Hodinky s funkcí sledování polohy

Z průzkumu CZC mezi rodiči vyplynulo, že by jich u mladších dětí dalo 46 % přednost koupi chytrým hodinkám s funkcí sledování polohy než telefonu. Zhruba 38 % rodičů by funkci využilo do 13 let dítěte, 22 % do 12 let a zbytek by polohu přestal sledovat ještě dříve. Asi 59 % respondentů pak výhodu chytrých hodinek vidí v tom, že si dítě příchozího hovoru všimne i tehdy, kdy telefon nemá zrovna u sebe, uvedl e-shop CZC.

Notebooky – cena/výkon, výdrž baterie a nízká hmostnost

Meziročně vyšší zájem je v obchodech Electroworld o notebooky značky Apple, naopak HP, Lenovo a Asus zaznamenaly pokles, i když stále patří k těm nejžádanějším. „Školní notebook by měl parametricky splňovat hlavně následující: přiměřený poměr cena/výkon, dlouhou výdrž baterie, nízkou hmotnost a kompaktní rozměry,“ míní specialista Roman Míka. Cena notebooků podle něj loni byla vlivem větší zásob nižší, letos meziročně stoupla o 15 %.

Základní notebook do školy kolem 10 tisíc

Prodejce elektroniky Datart zaznamenal rostoucí zájem o notebooky především v době covidu, větší obměnu proto očekává příští rok. První telefon pro děti se podle vedoucího IT obchodu Davida Dolanského pohybuje v cenovém rozmezí čtyř až sedmi tisíc korun. Základní notebook do školy pak stojí asi 10.000 korun, doplnil. Meziročně srovnatelné prodeje elektroniky k 1. září má letos Mironet, u notebooků studenti často požadují, aby se na displej dalo psát nebo kreslit speciálním perem. Průměrná prodejní cena notebooků je podle Mironetu 15.000 korun.

AN
Zdroje a obrázky: alza; czc; electroworld; datart; pixabay

Komentáře

Jeden komentář: „Notebooky, mobilní telefony či chytré hodinky, prodeje před začátkem školního roku rostou“

  1. […] Notebooky, mobilní telefony či chytré hodinky, prodeje před začátkem školního roku rostou […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..