Microsoft Teams

Microsoft nebude spojovat Office a Teams, chce se vyhnout v EU pokutě

Americká softwarová společnost Microsoft nebude spojovat Office a Teams, chce se vyhnout případné pokutě v EU. Microsoft tak oddělí svoji aplikaci pro videokonferenční hovory Teams od softwarového produktu Office a usnadní spolupráci svého softwaru s konkurenčními produkty. Microsoft o tom informoval na svém blogu. Softwarová Firma se tak snaží odvrátit hrozbu pokuty od Evropské unie.

Microsoft přichází s návrhem změn měsíc po tom, co Evropská komise (EK), která funguje jako antimonopolní úřad EU, začala spojování obou produktů zkoumat. Rozhodnutí přišlo poté, co si konkurenční firma Slack v roce 2020 stěžovala, že Microsoft nutí zákazníky k automatické instalaci aplikace Teams ve svých zařízeních a že praxe slučování dvou služeb porušuje zákony EU. Microsoft už dříve nabídl ústupky, podle EK však nebyly dostatečné.

Komise uvedla, že oznámení Microsoftu vzala na vědomí. Odmítla se ale k němu podrobněji vyjádřit.

Služba Teams byla do Office 365 přidána v roce 2017 zdarma. Nakonec nahradila službu Skype Business a její popularita vzrostla hlavně v době pandemie, mimo jiné díky videokonferencím.

„Dnes oznamujeme proaktivní změny, které – jak doufáme – začnou tyto obavy smysluplně řešit, i když vyšetřování Evropské komise pokračuje a my s ní spolupracujeme,“ uvedla na firemním blogu viceprezidentka Microsoftu pro evropské záležitosti Nanna-Louise Lindeová. Změny podle ní řeší dvě obavy EU. Zákazníci si jednak budou moci vybrat i levnější podnikovou sadu bez Teams, jednak firma usnadní spolupráci mezi konkurenčními řešeními pro komunikaci a sadami Microsoft 365 a Office 365. Změny budou platné od 1. října.

Microsoft za poslední desetiletí dostal od Evropské unie (EU) řady pokut za monopolní chování. Jejich celková výše činí 2,2 miliardy eur (zhruba 53 miliard Kč), jsou hlavně za vázání nebo spojování dvou a více produktů dohromady.

AN
Zdroje a obrázky: blogmicrosoft


Uveřejněno

v

od

Komentáře

2 komentáře: „Microsoft nebude spojovat Office a Teams, chce se vyhnout v EU pokutě“

  1. […] Microsoft nebude spojovat Office a Teams, chce se vyhnout v EU pokutě […]

  2. […] Microsoft nebude spojovat Office a Teams, chce se vyhnout v EU pokutě […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..