Samsung Mobil

Dlouhé a časté telefonáty mohou zvyšovat riziko vysokého krevního tlaku

Dlouhé a časté telefonáty mohou podle odborníků zvyšovat riziko vysokého krevního tlaku. Telefonování přes 30 minut týdně ho zvedá o 12 %, zásadnější je ale genetická predispozice. Vyplývá to z britské studie na více než 200.000 pacientech sledovaných 12 let, která byla publikovaná v časopise European Heart Journal vydávaném Evropskou kardiologickou společností. Na tuto studii upozornili zástupci projektu Srdce v hlavě, který upozorňuje na rizika hypertenze a dalších nemocí srdce.

„Výsledky ukázaly, že ti, kteří užívali mobilní telefon, měli o 7 % vyšší riziko vzniku hypertenze ve srovnání s těmi, kteří mobilní telefony nepoužívali,“ uvedla odborná garantka projektu, lékařka z I. interní kliniky – kardiologické Fakultní nemocnice Olomouc Eva Kociánová. Riziko rostlo spolu s časem telefonování. Lidé, kteří voláním strávili více než šest hodin týdně, měli riziko hypertenze dvacetiprocentní.

Všeho s mírou

„Samozřejmě by lidé neměli úplně přestat telefonovat, ale stejně jak u stravovacích návyků, je důležité si říkat ‚všeho s mírou‘,“ doplnila. Dobré je podle ní nehovořit po telefonu více než hodinu týdně a dodržovat i další prevenci proti vysokému tlaku a cholesterolu, jako je zdravá strava a dostatek pohybu.

Studie brala v potaz i věk účastníků, jejich pohlaví, hmotnost, kuřáctví, ale také krevní tlak nebo rodinnou anamnézu hypertenze. Zvažovala také záněty, vysoký krevní cukr, funkci ledvin a užívání léků na snížení hladiny cholesterolu nebo glukózy v krvi. „Ukázalo se také, že pravděpodobnost vzniku vysokého krevního tlaku byla největší u osob s vysokým genetickým rizikem, a to až o 33 %,“ doplnili zástupci projektu.

V ČR se s nějakou srdeční nebo cévní nemocí léčí 2,9 milionu lidí, tedy téměř každý čtvrtý. Časté jsou ty, při nichž srdce nefunguje dostatečně. Při ischemické chorobě srdeční, kterou má asi 470.000 lidí, neproudí do srdce dost kyslíku v důsledku zúžení věnčitých tepen kolem srdce. V nich se usazují tukové látky, což může vést i k infarktu.

S ním je ročně hospitalizováno kolem 14.000 lidí, další se do nemocnic nedostanou včas. Později se u nich může projevit srdeční selhání, kdy srdce nedokáže pracovat dostatečně, aby zásobovalo krví celé tělo. Vzniknout může také třeba neléčeným vysokým krevním tlakem. Vysoký krevní tlak má podle odhadů víc než třetina lidí starších 25 let.

Kardiovaskulární onemocnění jsou také nejčastější příčinou úmrtí, tvoří více než 40 %.

AN
Zdroje a obrázky: srdcevhlave; pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..