Apple Business Architecture (Ilustrační foto)

Čína vydala zákaz svým úředníkům používat iPhony v práci, akcie Applu padají

Čína vydala zákaz svým úředníkům používat iPhony v práci a nosit si tyto chytré telefony od americké společnosti Apple do kanceláře. Tento krok přichází v době, kdy hodlá Čína snížit závislost na zahraničních technologiích, posílit kybernetickou bezpečnost a v čase, kdy se vláda v Pekingu snaží omezit odliv citlivých informací za hranice. V reakci na tato omezení začaly akcie společnosti Apple dva dny po sobě klesat, tržní hodnota firmy se snížila o téměř 200 miliard dolarů (4,6 bilionu Kč).

Čínští zaměstnanci agentur ústřední vlády dostali pokyn nepoužívat zahraniční zařízení v posledních týdnech. Peking léta omezoval vládní úředníky v některých agenturách v používání iPhonů k práci, teď ale nařízení rozšířil. Nejnovější nařízení také signalizuje zvýšené úsilí Pekingu, aby se pravidla přísně dodržovala.

Krok čínských úřadů by mohl mít negativní dopad pro zahraniční značky přítomné v zemi, včetně Applu. Americký výrobce iPhonů čínskému trhu se špičkovými smartphony dominuje. Čínu považuje za jeden ze svých největších trhů, pochází odtud 19 % jeho celkových příjmů.

Podobné zákazy vydaly dříve Spojené státy vůči čínské společnosti Huawei, svým úředníkům zakázaly používat i čínskou aplikaci TikTok. Obě supervelmoci se obávají úniků dat v čase, kdy se upírá zvýšená pozornost na národní bezpečnost, protože vzájemné vztahy jsou nejhorší za několik desítek let.

Propad akcií Applu

Kvůli omezením, kdy Čína vydala zákaz svým úředníkům používat iPhony v práci, se akcie společnosti Apple propadají a tržní hodnota firmy se snížila o téměř 200 miliard dolarů (4,6 bilionu Kč). Přitom se Peking ještě chystá zákaz rozšířit i na instituce zaštítěné vládou a státní společnosti.

Druhá největší ekonomika světa zpomaluje v důsledku vleklé krize na trhu s nemovitostmi, která ohrožuje poptávku po všem, od komodit až po spotřební elektroniku. Výrobce iPhonů považuje Čínu za svůj největší zahraniční trh a celosvětovou výrobní základnu.

K poklesu akcií Applu dále přispívají rostoucí výnosy u dluhopisů americké vlády, které se prodávají kvůli obavám, že americká centrální banka (Fed) bude muset zintenzivnit svůj postup vůči inflaci. To vše má dopad na trh a investoři prodávají akcie ze všech odvětví od čipů přes velké technologické firmy až po čínské firmy kótované na burze ve Spojených státech.

AN
Zdroje a obrázky: wsj; bloomberg; pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Značky:

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..