Čína a technologie

Čína vede v globální soutěži o klíčové nově vznikající technologie

Čína má „ohromující náskok“ ve 37 ze 44 pokud jde o kritické a nově vznikající technologie, protože západní demokracie prohrávají globální soutěž o výsledky výzkumu. Alespoň to uvádí bezpečnostní think-tank poté, co sledoval oblasti obrany, vesmíru, energií a biotechnologie. Australský institut pro strategickou politiku (ASPI – Australian Strategic Policy Institute) uvedl, že jeho studie ukázala, že v některých oblastech všech 10 nejlepších světových výzkumných institucí sídlí v Číně.

Studie financovaná ministerstvem zahraničí Spojených států zjistila, že Spojené státy byly často na druhém místě, ačkoli vedly globální výzkum v oblasti vysoce výkonných počítačů, kvantových počítačů, malých satelitů a vakcín. „Západní demokracie prohrávají globální technologickou konkurenci, včetně závodu o vědecké a výzkumné objevy,“ uvádí zpráva a nabádá vlády k větším investicím do výzkumu.

Ohromující prvenství Číny ve výzkumu s vysokým dopadem

Čína si v rámci vládních programů vytvořila „ohromující prvenství ve výzkumu s vysokým dopadem“. Zpráva vyzvala demokratické státy, aby častěji spolupracovaly na vytváření bezpečných dodavatelských řetězců a „urychleně pokračovaly ve strategickém kritickém technologickém kroku“.

ASPI sledovala nejcitovanější vědecké práce, které podle ní s největší pravděpodobností vyústí v patenty. Čínský překvapivý průlom v oblasti hypersonických střel v roce 2021 mohl být identifikován dříve, pokud by byl odhalen silný čínský výzkum, uvedla společnost. „Za posledních pět let Čína vytvořila 48,49 % světových výzkumných prací s velkým dopadem na pokročilé letecké motory, včetně hypersonických, a je hostitelem 7 z 10 nejlepších světových výzkumných institucí,“ uvedla společnost.

V oblasti fotonických senzorů a kvantové komunikace by čínská výzkumná síla mohla vést k tomu, že se „zatmí“ sledování západních zpravodajských služeb, včetně „Pěti očí“ Británie, Spojených států, Austrálie, Kanady a Nového Zélandu.

Čínské monopoly

Byly také sledovány národní toky talentů výzkumných pracovníků a byla identifikována monopolní rizika. Čína se pravděpodobně objeví s monopolem v 10 oborech včetně syntetické biologie, kde produkuje jednu třetinu veškerého výzkumu, stejně jako výroba elektrických baterií, 5G a nanotechnologie.

Čínská akademie věd, vládní výzkumný orgán, se umístila na prvním nebo druhém místě ve většině ze 44 sledovaných technologií, které zahrnovaly obranu, vesmír, robotiku, energetiku, životní prostředí, biotechnologie, umělou inteligenci (AI), pokročilé materiály a kvantové technologie.

AN
Zdroje a obrázky: aspi; reuters; remix pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Jeden komentář: „Čína vede v globální soutěži o klíčové nově vznikající technologie“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..