Alibaba.com Logo čínské společnosti

Alibaba investuje v Turecku 2 miliardy dolarů, Erdogan by chtěl i Teslu

Čínská společnost Alibaba plánuje v Turecku investovat 2 miliardy dolarů (45,8 miliardy Kč). S odvoláním na dnešní oznámení turecké divize internetového prodejce o tom informovala agentura Reuters. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan požádal šéfa Tesly Elona Muska, aby v Turecku postavil závod automobilky, uvedlo ředitelství prezidentského úřadu pro komunikaci. Erdogan je ve Spojených státech na zasedání Valného shromáždění OSN.

Investici Alibaby zmínil podle její turecké divize během setkání s Erdoganem prezident skupiny Michael Evans. Její časový harmonogram nerozvedl. Evans dále připomněl, že Alibaba už v Turecku investovala 1,4 miliardy dolarů prostřednictvím své divize Trendyol, jedné z nejznámějších tureckých platforem pro internetový prodej. Nové investice by měly směřovat do vybudování datového centra a logistického centra v Ankaře a exportní centrály na letišti v Istanbulu.

Erdogan se sešel s Muskem kvůli Tesle a Starlinku

S Muskem se Erdogan setkal v Tureckém domě, 36patrovém mrakodrapu na Manhattanu, nedaleko sídla OSN. Šéf Tesly podle prezidentského úřadu uvedl, že s automobilkou spolupracuje již celá řadu tureckých dodavatelů, a země se tak řadí mezi přední kandidáty.

Automobilka má v současné době šest továren a sedmou staví v mexickém státě Nuevo León. Musk v květnu uvedl, že Tesla pravděpodobně vybere místo pro novou továrnu do konce letošního roku.

Turecký prezident během schůzky projevil zájem o spolupráci se společností Starlink, která prostřednictvím sítě satelitů poskytuje internet, a v oblasti umělé inteligence (AI). Musk reagoval tím, že vesmírná společnost SpaceX, pod níž Starlink spadá, si přeje spolupracovat s tureckými úřady na tom, aby získala licence k poskytování služeb v Turecku.

Erdogan pozval Muska na turecký letecký a technologický festivalu Teknofest, který se bude konat koncem září v Izmiru. Musk údajně na festival dorazí.

AN
Zdroje a obrázky: reuters; flickr C0


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..