AI - Umělá inteligence

Podle 56 % učitelů patří umělá inteligence (AI) do škol

Více než polovina českých učitelů, přesně 56 procent, je přesvědčena o tom, že umělá inteligence patří i do škol. Opačný názor zastává 19 % pedagogů. Každopádně podle 60 % nejsou lidé na masové zavádění umělé inteligence (AI) připraveni a 47 procent se domnívá, že ve školství by sloužila žákům k podvádění. Vyplynulo to z výsledků studie, kterou mezi téměř 2200 učiteli udělala olomoucká Univerzita Palackého spolu s firmou Microsoft ČR a SR.

V názorech na umělou inteligenci jsou učitelé podle autorů průzkumu rozpolceni. Pětatřicet procent pedagogů z ní má strach, naopak 30 % ji za hrozbu nepovažuje. Podle 47 % oslovených pedagogů využívání AI povede ke zhloupnutí lidí, zatímco 45,5 % ji považuje za pozitivní nástroj pro budoucí vývoj.

„Názory na využívání umělé inteligence mezi pedagogy, ale i vedením škol jsou velmi rozdílné, což se následně promítá do zcela odlišného přístupu k výuce a každodenní práci se studenty. Školy se také liší v nastavování pravidel pro využívání umělé inteligence,“ uvedl vedoucí výzkumného týmu Kamil Kopecký.

Z výzkumu rovněž vyplynulo, že podle čtyř pětin oslovených zavádění umělé inteligence vyžaduje po učitelích nové znalosti a dovednosti v didaktice. Podobný podíl učitelů si myslí, že aplikace umělé inteligence promění způsob jejich práce. Na druhou stranu 78 % pedagogů si nemyslí, že umělá inteligence zcela nahradí učitelskou profesi.

S umělou inteligencí v různých podobách v současné době pracuje přibližně třetina českých učitelů. Čtvrtina ji využívá při generování textů do výuky, pětina při překladech a zhruba 17 % při přípravě testů. Co se týče jednotlivých nástrojů, nejčastěji si učitelé vyzkoušeli práci s ChatGPT.

Výzkumu v době od 25. dubna do 30. června se zúčastnilo 2175 pedagogů z celé republiky a jejich průměrný věk byl 46,5 let. Čtyři pětiny respondentů tvořili učitelé z prvního či druhého stupně základních škol. Na základních školách v ČR bylo podle statistik ministerstva školství v minulém školním roce zhruba 92.800 vyučujících.

AN
Zdroje a obrázky: cn; pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Jeden komentář: „Podle 56 % učitelů patří umělá inteligence (AI) do škol“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..