Slovensko Volby Evropská unie - EK varovala sociální sítě ohledně slovenských voleb

EK varovala sociální sítě ohledně slovenských voleb

Evropská komise (EK) varovala nejvlivnější sociální sítě kvůli šíření dezinformací a proruské propagandy před sobotními volbami na Slovensku. S odkazem na své zdroje to dnes napsal bruselský web Politico. Mezi evropskými a slovenskými úřady podle obvykle dobře informovaného webu v poslední době rostou obavy, že slovenští uživatelé internetu včetně stoupenců expremiéra Roberta Fica, jehož průzkumy favorizují, šíří dezinformační prokremelskou ideologii.

Činitelé exekutivy Evropské unie se podle webu v posledních týdnech sešli v Bratislavě se zástupci firem jako Alphabet, Meta či TikTok, aby je přesvědčili o potřebě co nejaktivněji postupovat proti dezinformacím. Zváni byli i lidé z vedení společnosti X Elona Muska, kteří však schůzku odmítli. Muskova firma na jaře zrušila svou účast na dobrovolném kodexu boje proti dezinformacím, který za komisi zaštiťuje česká místopředsedkyně Věra Jourová.

DSA

Loni schválený akt o digitálních službách (DSA) zavazuje velké digitální platformy působící v EU, aby aktivně vyhledávaly dezinformace a propagandu. Měly by je propojovat s ověřenými fakty a spolupracovat s lidmi, kteří jejich ověřování věnují. Pokud by těmto požadavkům firmy nevyhověly, hrozí jim pokuty až do výše šesti procent ročního celosvětového obratu.

Zúčastněné firmy v Bratislavě popisovaly, jaká opatření proti dezinformacím na Slovensku podnikají, uvedlo Politico. Zástupci sociálních sítí podle webu hodnotili schůzky jako konstruktivní.

Některé slovenské strany včetně Ficova Směru-SD se staví proti další podpoře Ukrajiny. Část uživatelů internetu na Slovensku podle srpnového průzkumu sdílí Kremlem šířenou propagandu o nacistech v ukrajinském vedení či vymyšlené zprávy o Ukrajincích vzdávajících se ruské armádě. Meta loni po tlaku amerických kongresmanů zrušila facebookový profil místopředsedy Směru-SD Ľuboše Blahy, který podle firmy šířil nenávistné projevy.

Současné slovenské volby vzhledem k vyhrocené atmosféře a množství dezinformací budou podle bruselského webu testem účinnosti nových evropských pravidel účinná. Eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton Politicu řekl, že ochrana regulérnosti voleb je jedním z hlavních cílů DSA. Komise podle něj vyhodnotí, zda jsou pravidla dostatečná či zda potřebují upravit.

AN
Zdroje a obrázky: Politico; remix Pixabay

Komentáře

Jeden komentář: „EK varovala sociální sítě ohledně slovenských voleb“

  1. […] EK varovala sociální sítě ohledně slovenských voleb […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..