Kyberzločinci Hackeři Kyberkriminalita

Čínští hackeři ukradli 60 000 e-mailů z amerického ministerstva zahraničí

Čínští hackeři, kterým se letos podařilo prolomit e-mailovou platformu společnosti Microsoft, ukradli desítky tisíc e-mailů z účtů amerického ministerstva zahraničí. Tiskové agentuře Reuters to sdělil nejmenovaný zaměstnanec amerického Senátu, který se zúčastnil brífinku představitelů resortu diplomacie.

Z deseti účtů ministerstva zahraničí bylo odcizeno 60 000 e-mailů, uvedl nejmenovaný zaměstnanec. Devět z deseti zasažených představitelů ministerstva zahraničí pracovalo v úseku pro východní Asii a Tichomoří a jeden pro Evropu, uvedl pro Reuters pracovník s odkazem na podrobnosti z brífinku.

Americké úřady a společnost Microsoft v červenci uvedly, že hackeři napojení na čínský stát od května získali přístup k e-mailovým účtům přibližně 25 organizací včetně ministerstev obchodu a zahraničí USA. Rozsah kompromitace zůstává nejasný.

Obvinění USA, že za útokem stojí Čína, zhoršilo už tak napjaté vztahy mezi zeměmi. Peking vinu odmírá.

Osoby z ministerstva zahraničí, jejichž účty byly kompromitovány, se většinou zaměřovaly na úsilí v oblasti indo-pacifické diplomacie. Hackeři podle středečního brífinku získali také seznam obsahující všechny e-maily ministerstva.

Microsoft čelí kritice

Rozsáhlý hackerský útok znovu zaměřil pozornost na významnou roli společnosti Microsoft v poskytování IT služeb americké vládě. Podle úředníků, kteří se zúčastnili brífinku, začalo ministerstvo zahraničí v rámci opatření na ochranu svých systémů přecházet na „hybridní“ prostředí s více dodavatelskými společnostmi a zlepšilo zavádění vícefaktorového ověřování.

Podle brífinku čínští hackeři kompromitovali zařízení inženýra společnosti Microsoft, což jim umožnilo proniknout do e-mailových účtů ministerstva zahraničí.

Microsoft po těchto narušeních čelí kritice za své bezpečnostní postupy. Firma uvedla, že hackerská skupina nazvaná Storm-0558 pronikla do webového e-mailového účtu, který běží na firemní službě Outlook.

Mluvčí Microsoftu se k brífinku v Senátu bezprostředně nevyjádřil. Ministerstvo zahraničí na zprávu s žádostí o komentář neodpovědělo.

AN
Zdroje a obrázky: Reuters; Pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

2 komentáře: „Čínští hackeři ukradli 60 000 e-mailů z amerického ministerstva zahraničí“

  1. […] Čínští hackeři ukradli 60 000 e-mailů z amerického ministerstva zahraničí […]

  2. […] Čínští hackeři ukradli 60 000 e-mailů z amerického ministerstva zahraničí […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..