Elon Musk - Tesla, SpaceX, Twitter, Síť X

Elon Musk je vyšetřován americkou SEC ohledně převzetí Twitteru

Elon Musk je vyšetřován americkou Komisí pro cenné papíry a burzy (SEC) ohledně jeho loňského převzetí firmy Twitter (v současnosti X). Jde především o to, zda-li Musk neporušil federální zákony o cenných papírech, když Twitter za 44 miliard dolarů koupil.

SEC Muska v květnu letošního roku předvolala, aby vypovídal, ale americký miliardář tak navzdory původnímu příslibu neučinil. Nyní se proto komise obrátila na soud, aby k tomu Muska donutil. Muskovi právníci tvrdí, že ho SEC „obtěžuje“. Jeho svědectví prý už má k dispozici.

Musk nejprve v sociální síti získal menšinový podíl, o čemž informoval úřady opožděně v dubnu 2022. Ve stejný měsíc oznámil, že chce Twitter koupit celý, ale pak se z již uzavřené dohody snažil vycouvat. Když mu hrozil soud, který by ho k dokončení transakce mohl donutit, převzal v říjnu 2022 kontrolu nad Twitterem.

Čtvrteční žádost SEC soudu podle Reuters dále vyhrotila spory komise a Muska, které se táhnou už od roku 2018, kdy Musk na sociální síti Twitter napsal, že se chystá stáhnout výrobce automobilů Tesla z burzy, čímž se podle SEC dopustil podvodu. Tesla a Musk za to dostali každý pokutu 20 milionů dolarů (tehdy 446 milionů Kč). Musk od té doby SEC opakovaně kritizoval a požadoval její reformu.

AN
Zdroje a obrázky: Reuters; Pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..