Síť X - Alternativy

Síť X, dříve Twitter, jen za poplatek? Jaké jsou alternativy

Jak už jsme vás na AzaNovinách informovali, tak v úvahách amerického miliardáře Elona Muska je svojí síť X, dříve Twitter, zpoplatnit pro všechny uživatele. Zatím není jisté, jak moc vážně to Musk myslí, každopádně toto jsou jeho slova „Přecházíme na to, že se za používání systému budou platit malé měsíční poplatky“. Ať už jeho plán síť X kompletně zpoplatnit dojde realizace či nikoliv, my vám již dnes nabízíme alternativy sociálních sítí, kam se lze přesunout, pokud uživatel nebude ochoten za síť X platit.

Podle BBC je ovšem očividné, že síť X má na zpoplatnění užívání finanční zájem. Sám Elon Musk říká, že službu chce zpoplatnit i kvůli botům. Nynější placená služba X Premium stojí v České republice na webu 216,59 Kč a v mobilní aplikaci iOS je měsíční cena 249 Kč. Roční cena předplatného na webu činí 2262,70 Kč a v iOS 2550 Kč. Musk také uvedl, že hledá pro uživatele nějaké levnější možnosti. „Chystáme se přijít s nižší cenou. Chceme, aby to byla jen malá částka,“ řekl Musk. „Je to na delší diskusi, ale podle mého názoru je to vlastně jediná obrana proti obrovským armádám botů,“ dodal.

Síť X a alternativy

Threads

Threads logo sociální sítě

Sociální síť od společnosti Meta Marka Zuckerberga Threads je defacto kopií Twitteru, tedy dnešní sítě X. Má to ovšem jeden háček, v Evropě, takže ani v Česku, nebyla tato síť, kvůli obavám Mety ohledně osobních údajů, vůbec spuštěna. Jestli se tak někdy stane, je ve hvězdách.

web: https://www.threads.net/

Mastodon

Mastodon logo sociální sítě

Na rozdíl od sítě X je Mastodon open source a každý si tak může založit svoji vlastní instanci. Každá instance je propojená s ostatními instancemi, a je tedy možné se na ně připojit pomocí jednoho účtu. Na Matodon již v minulosti přecházela část uživatelů, kteří nebyli spokojeni se změnami na síťi X, které Musk prováděl.

web: https://mastodon.social/

Truth Social

Truth Social logo sociální sítě

Truth Social je alt-tech platforma sociálních médií vytvořená Trump Media & Technology Group, americkou mediální a technologickou společností založenou v říjnu 2021 bývalým prezidentem USA Donaldem Trumpem. V České republice byla spuštěna koncem června letošního roku.

web: https://truthsocial.com/

GAB

Gab logo sociální sítě

Gab je americká alt-tech služba sociálních sítí známá svou silně pravicovou základnou uživatelů.

web: https://gab.com/

GETTR

GETTR logo sociální sítě

Americká sociální síť zaměřená na americké konzervativce. Založil jej Jason Miller, bývalý poradce Donalda Trumpa, a oficiálně byl spuštěn 4. července 2021.

web: https://gettr.com/

AN
Obrázky: sociální sítě


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..