Logo čínské společnosti Huawei

Čínské společnosti Huawei vzrostly tržby, navzdory sankcím

Čínské společnosti Huawei Technologies vzrostly za tři čtvrtletí letošního roku tržby o 2,4 % na 456,6 miliardy jüanů (zhruba 1,5 bilionu Kč) díky růstu v oblasti digitální energie, cloudu a automobilových komponent. Údaje o zisku firma neupřesnila, podle výpočtu agentury Reuters stoupl o 177,8 % na 73,05 miliardy jüanů. Z velké části to způsobily platby související s prodejem divize chytrých telefonů Honor v listopadu 2020, řekl agentuře Reuters mluvčí Huawei.

Každopádně je zajímavé, že firmě Huawei tržby rostou navzdory sankcím Spojených států, které omezují prodej i nákupy pokročilých technologií. Huawei je největším výrobcem síťového zařízení pro mobilní a internetové operátory. Analytici také upozorňují, že ve třetím čtvrtletí firmě prudce vzrostl prodej smartphonů díky uvedení nového přístroje Mate 60 na trh, k čemuž došlo koncem srpna. Podle výzkumné společnosti Counterpoint Research se prodej chytrých telefonů firmy meziročně zvýšil o 37 %.

Automobilová divize

Generální ředitel automobilové divize Smart Car Richard Yu tento měsíc uvedl, že firmou podporovaná značka elektromobilů Aito již obdržela více než 70 000 objednávek na svůj modernizovaný model M7. Společnost silně investuje do dodavatelského řetězce, aby uspokojila poptávku.

Sankce USA

Spojené státy v roce 2019 oznámily, že Huawei představuje bezpečnostní riziko a zařadily ho na seznam firem, kterým znemožňují přístup k důležitým technologiím amerického původu. To nepříznivě dolehlo na podnikání firmy, protože jí to zablokovalo obchodování s americkými firmami a odřízlo přístup k americkým čipům a technologiím.

Rozhodnutí USA zničilo kdysi dominantní podnikání firmy v oblasti mobilních telefonů. Kvůli sankcím jsou tak již třetím rokem takřka všechny nové telefony společnosti Huawei nabízeny s osekanou verzí operačního systému Android. S ohledem na uvalené embargo totiž tato značka u svých nových přístrojů nesmí používat některé programy společnosti Google.

Nefungují například mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play. Huawei nicméně všechny aplikace nahrazuje alternativami, které jsou k dispozici prostřednictvím AppGallery. Huawei ovšem vyvíjí alternativu k operačnímu systému Android, tedy svůj operační systém Harmony OS.

Společnost se od uvalení sankcí zaměřila na pomoc firmám, továrnám a dolům při digitalizaci. Patří také mezi největší světové investory do výzkumu a vývoje, loni investovala přibližně čtvrtinu svých celkových tržeb.

AN
Zdroje a obrázky: Reuters; Huawei

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..