Chatbot ChatGPT - Chatovací robot společnosti OpenAI

Bletchleyská deklarace má podpořit snahu o zajištění bezpečnosti AI

Bletchleyská deklarace, která dnes byla představena Británií, má podpořit globální snahu o zajištění bezpečnosti umělé inteligence (AI). Na deklaraci se podle Londýna shodli účastníci konference o bezpečnosti AI v Bletchley Parku, a to Evropská unie a 28 jednotlivých zemí, včetně Číny a USA.

„Přední státy v oblasti AI dosáhly v Bletchley Parku první dohody na světě, která ustanovuje společný přístup k příležitostem a rizikům spojeným s AI,“ uvedla britská vláda v tiskové zprávě.

Zastoupené země: Austrálie, Brazílie, Kanada, Chile, Čína, Evropská unie, Francie, Německo, Indie, Indonésie, Irsko, Izrael, Itálie, Japonsko, Keňa, Království Saúdské Arábie, Holandsko, Nigérie, Filipíny, Korejská republika, Rwanda, Singapur, Španělsko, Švýcarsko, Turecko, Ukrajina, Spojené arabské emiráty, Spojené království Velké Británie a Severního Irska, Spojené státy americké

Umělá inteligence má podle deklarace „potenciál transformovat a posílit blahobyt lidstva, mír a prosperitu“ a měla by být rozvíjena bezpečným způsobem. Bletchleyská deklarace předpokládá, že spolupráce při řešení rizik spojených s umělou inteligencí (AI) se bude soustředit na identifikaci a zkoumání těchto rizik a na tvorbu opatření k jejich minimalizaci.

Na summitu i Elon Musk

Dvoudenní summit o bezpečnosti AI svolal britský premiér Rishi Sunak. Summit začal dnes, mezi jeho účastníky je mimo jiné americký podnikatel Elon Musk. Ten dnes uvedl, že cílem summitu je zřídit „nestranného rozhodčího“, který by dohlížel na firmy vyvíjející umělou inteligenci a upozorňoval na rizika.

Podle BBC bude dnes večer Sunak s Muskem hovořit v přímém přenosu. Musk je šéfem podniku na výrobu elektromobilů Tesla a majitelem sociální sítě X. V březnu se připojil k výzvě stovky akademiků, expertů a podnikatelů požadující nejméně půlroční pozastavení vývoje nových modelů umělé inteligence s ohledem na „hluboká rizika pro společnost a lidstvo“.

Summit o bezpečnosti AI se koná v Bletchley Parku v hrabství Buckinghamshire, zhruba 80 kilometrů severozápadně od Londýna. Britští specialisté tam za druhé světové války rozluštili šifrovací kód Enigma nacistického Německa a významně přispěli k rozvoji počítačové vědy.

AN
Zdroje a obrázky: GOV.UK (1); GOV.UK (2); Pixabay

Komentáře

2 komentáře: „Bletchleyská deklarace má podpořit snahu o zajištění bezpečnosti AI“

  1. […] Bletchleyská deklarace má podpořit snahu o zajištění bezpečnosti AI […]

  2. […] Bletchleyská deklarace má podpořit snahu o zajištění bezpečnosti AI […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..