Internet - web (Ilustrační foto)

Čína tvrdí, že má nejrychlejší internet na světě

Čína tvrdí, že má nejrychlejší internet na světě. Tamní společnosti Huawei Technologies a China Mobile vybudovaly 3000 kilometrů dlouhou internetovou síť spojující Peking s jihem země. Tato síť jako vůbec první na světě dosahuje stabilní a spolehlivé šířky pásma 1,2 terabitu za sekundu. To je několikanásobně více, než jsou běžné rychlosti na celém světě. Čína to označila za svůj nejnovější technologický průlom.

Firmy se při budování sítě spojily s Univerzitou Čching-chua a výzkumnou společností Cernet.com. Zkoušky sítě začaly 31. července a od té doby prošla různými testy ověřujícími tento milník, uvedla univerzita, na které studoval i čínský prezident Si Ťin-pching.

Univerzita prezentuje projekt jako první v odvětví postavený výhradně na domácí technologii. V prohlášení pak významně oceňuje firmu Huawei. Ta se v srpnu postarala o pozdvižení, když uvedla na trh chytrý telefon pro síť 5G se sofistikovaným procesorem vyrobeným v Číně. To vyvolalo oslavy ve státních médiích i na sociálních sítích. Tato událost také podnítila debatu v USA o tom, zda vláda amerického prezidenta Joea Bidena toho udělala dost, když se snažila omezit čínské technologické úspěchy.

Agentura Bloomberg poznamenala, že pravost těchto tvrzení neověřila. Letos v únoru firma Nokia, globální konkurent Huawei, oznámila, že se jí podařilo dosáhnout rychlosti 1,2 terabitu za sekundu v optické síti v Evropě na vzdálenost zhruba 118 kilometrů.

Podle analýzy serveru statista.com z 220 zemí průměrná rychlost stahování internetu ve světě letos činí 46,8 megabitu za sekundu. Mezi regiony jsou však velké rozdíly, v západní Evropě je to 118,7 megabitu za sekundu.

AN
Zdroje a obrázky: Bloomberg; Pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Jeden komentář: „Čína tvrdí, že má nejrychlejší internet na světě“

  1. […] Čína tvrdí, že má nejrychlejší internet na světě […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..