Česká nanotiskárna IQnano3D

První česká 3D nanotiskárna IQnano3D dokáže vyrobit mikroimplantáty pro biomedicínu

První českou 3D nanotiskárnu IQnano3D, která dokáže vyrábět předměty s detaily menšími než 100 nanometrů, představila na konferenci o 3D nanotisku v Lelekovicích na Brněnsku společnost IQS nano. Zařízení společnost vyvinula ve spolupráci s Ústavem přístrojové techniky Akademie věd ČR.

Detaily předmětů mohou být menší než 100 nanometrů, což znamená 10.000krát menší, než je tloušťka lidského vlasu. Tiskový systém IQnano3D dokáže vytvořit předměty tvořené takzvanými mikroskopickými lešeními. Například obvykle pevné a křehké keramické materiály se v případě výroby touto metodou stávají ohebnými a extrémně lehkými, protože až 90 % jejich objemu může tvořit vzduch. To umožňuje vývoj pokročilých materiálů využitelných například při výrobě zařízení pro vesmírné lety či výzkumy.

„V biomedicíně lze pomocí této technologie vyvíjet nové typy mikroimplantátů pro léčbu poranění, jako jsou třeba poranění nervů. Technologii lze uplatnit například také při vývoji syntetických modelů tkání a orgánů nebo náplastí se systémem mikroskopických jehel, jejichž aplikace bude bezbolestná, navíc umožňující řízené uvolňování léčivé látky,“ uvedl jednatel společnosti a spoluautor přístroje Milan Matějka.

Nanotiskárna IQnano3D - Technické vlastnosti
Nanotiskárna IQnano3D – Technické vlastnosti

Využití 3D nanotisku je možné i v optice, energetice a dalších oborech. „Na vývoji precizního 3D tiskového systému IQnano3D pracoval náš expertní tým s kolegy z akademické sféry téměř osm let. Věřím, že uvedením našeho systému na trh přinášíme revoluční řešení pro pokročilý výzkum a vývoj v mnoha průmyslových odvětvích,“ dodal Matějka.

Firma IQS nano je členem výzkumné a výrobní organizace IQS Group, která se na nanostruktury zaměřuje.

AN
Zdroje a obrázky: agentury; IQS nano


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..