3D tisk - 3D tiskárna (Ilustrační foto)

3D tisk se posouvá k možnostem velkoobjemové výroby koncových dílů

V průmyslové výrobě se 3D tisk v posledních letech posouvá od pouhého nástroje pro výrobu prototypů směrem k možnostem velkoobjemové výroby koncových dílů. Takto se vyjádřil Jan Homola, jenž byl pořadatelem 9. ročníku konference Fórum aditivní výroby na Mezinárodním strojírenském veletrhu (MSV) v Brně, který proběhl od 10. do 13. října 2023.

Odvětví 3D tisku i nadále celosvětově roste.

„S výjimkou výkyvu v době recese v letech 2008 a 2009 roste 3D tisk dvojciferným tempem, mezi roky 2021 a 2022 podle Wohlers Report odvětví dosáhlo navzdory komplikovanější situaci v globální ekonomice růstu o 18 %, což je velmi dobrý výsledek. Do popředí zájmu se dostává průmyslové využití této technologie a to zejména využití ve velkoobjemové výrobě koncových dílů. Tento posun je patrný i v programu a obsazení publika naší konference,“ uvedl Homola.

I těžký průmysl podle něj přestává vnímat 3D tisk jako nástroj vhodný maximálně pro výrobu prototypů, což souvisí s rozmachem robotického 3D tisku, a to i 3D tisku z kovových materiálů.

Důvěra založená na konečně existujících normách a předpisech

„Tomuto vývoji hodně nahrává to, že jsou konečně k dispozici normy a předpisy, které podnikům umožňují se na tuto technologii spolehnout. Dokud normy neexistovaly, neměly velké průmyslové podniky k 3D tisku jako nástroji velkoobjemové výroby důvěru,“ dodal Homola.

Nadšence vystřídaly průmyslové firmy

Posun ve vnímání 3D tisku je patrný i ve složení publika odborné konference. Nadšence do inovací, které zajímal zejména stolní 3D tisk, postupně vystřídali zástupci velkých průmyslových firem, od automobilek, přes strojaře až po biomedicínu. „Na tom je nejvíc vidět, že technologie už není jen inovačním výstřelkem, ale že v dobrém slova smyslu zevšedněla, stala se z ní seriózní možnost, kterou při modernizaci výroby zvažujete,“ uvedl pořadatel konference.

„Zevšednění“ technologie je dobře patrné i v každodenním životě, kdy některé sportovní firmy ve velkém vyrábějí sportovní obuv s tištěnou podrážkou, technologie slouží běžně i ve zdravotnictví, například pro výrobu kompenzačních pomůcek na míru.

Možnosti 3D tisku

Na konferenci byl k vidění také exponát naznačující možnosti 3D tisku. Jde o raketovou trysku vážící 80 kilogramů, což je největší díl vytištěný z mědi, která slouží létání na orbitu a má za sebou přes 200 úspěšných letových testů.

Mezinárodní strojírenský veletrh na brněnském výstavišti proběhl od úterý 10. října do pátku 13. října. Představilo se na něm 1312 firem ze 43 zemí, MSV spolu s veletrhy Transport a logistika, Envitech a Woodtec obsadil deset pavilonů.

AN
Zdroje a obrázky: MSV; agentury; Pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

2 komentáře: „3D tisk se posouvá k možnostem velkoobjemové výroby koncových dílů“

  1. […] 3D tisk se posouvá k možnostem velkoobjemové výroby koncových dílů […]

  2. […] 3D tisk se posouvá k možnostem velkoobjemové výroby koncových dílů […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..