Cloudové uložiště Ulož.to Disk

Z Ulož.to Disk si od prosince krom svých souborů už nic nestáhnete

Z internetového uložiště Ulož.to Disk si od prosince, krom svých vlastních nahraných souborů už nic nestáhnete. Ulož.to Disk začátkem příštího měsíce nebude umožňovat stahování souborů, které si na něj uživatelé sami nenahráli. Platforma doposud sloužila kupříkladu ke sdílení knih, filmů či hudby. Důvodem změny v možnosti stahování souborů je nová evropská legislativa. Ulož.to to oznámilo ve své tiskové zprávě.

„Vždy jsme si pečlivě dbali na to, aby byl provoz Ulož.to v souladu s platnou českou i evropskou legislativou. To bylo opakovaně potvrzeno i výroky soudů v rámci sporů, které proti nám byly často účelově vedeny. Abychom i do budoucna splňovali všechna zákonná kritéria, zejména v souvislosti s novou evropskou legislativou, zavádíme od 1. prosince výraznější změny fungování cloudového úložiště Ulož.to Disk,“ uvedl Jan Karabina, jednatel společnosti Cloud Platforms, která Ulož.to provozuje.

Ulož.to Disk jen pro registrované

Služby cloudového úložiště Ulož.to Disk budou od pátku přístupné jen registrovaným uživatelům. Ti budou moci nově nakládat pouze se soubory, které na úložiště sami nahráli. Soubory nebude možné sdílet veřejnosti ani adresně prostřednictvím odkazu. Uživatelé se podle zástupců služby nemusí bát, že by přišli o své vlastní soubory.

Pokud za nových podmínek nebudou mít platící uživatelé zájem službu nadále využívat, mohou své účty ukončit, nebo převést na bezplatnou verzi. V takovém případě jim Ulož.to vrátí zbylé předplatné či kredity.

Změny kvůli DSA (Digital Services Act)

Ke změnám Ulož.to přinutilo nové nařízení o jednotném trhu digitálních služeb a o digitálních službách, tzv. Digital Services Act (DSA). Přelomové nařízení 2022/2065 o jednotném trhu digitálních služeb a o změně směrnice 2000/31/ES (nařízení o digitálních službách), angl. Digital Services Act („DSA“) komplexně upravuje sektor digitálních služeb v rámci EU a jeho cílem je zajistit správné fungování jednotného trhu, udržovat bezpečné online prostředí a chránit základní práva uživatelů. DSA stanovuje pravidla a povinnosti pro digitální služby, které fungují jako zprostředkovatelé, tedy propojují uživatele se zbožím, službami a obsahem. Jedná se o celé spektrum digitálních služeb, od služeb poskytujících síťovou infrastrukturu, přes webhosting až po online platformy, jako jsou sociální sítě nebo internetová tržiště. Konkrétní pravidla pro jednotlivé subjekty jsou koncipována asymetricky. Služby s větším společenským a ekonomickým dopadem tedy musejí splňovat přísnější podmínky.

Změny se týkají pouze cloudového úložiště Ulož.to Disk. Streamovací služba Ulož.to LIVE je regulována jinou legislativou (např. pod dohledem RRTV) a bude nadále v provozu beze změn.

AN
Zdroje a obrázky: Ulož.to


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..