Meta Platforms - Ikony sociálních sítí Facebook a Instagram

Meta kvůli placeným verzím svých platforem čelí v Evropě stížnosti NOYB

Meta Platforms kvůli placeným verzím Facebooku a Instagramu čelí v Evropě stížnosti, když nezisková organizace NOYB v dnešním sdělení tvrdí, že uživatelé zmiňovaných sítí musejí platit, aby si zachovali své „základní právo na ochranu údajů“. NOYB proto předložila rakouskému úřadu na ochranu osobních údajů stížnost na rozhodnutí americké internetové společnosti Meta spustit v Evropě placené verze sociálních sítí Facebook a Instagram bez zobrazování reklam.

Meta spuštění placených verzí služeb jakožto alternativy bezplatných služeb s reklamou oznámila v říjnu. Firma podle agentury Reuters uvedla, že tento krok je v souladu s pravidly Evropské unie, podle kterých musejí mít uživatelé možnost rozhodnout, zda mohou být jejich osobní údaje shromažďovány a využívány k cílené reklamě. Měsíční předplatné firma stanovila na 9,99 eura (zhruba 243 Kč) pro uživatele webových prohlížečů a na 12,99 eura (zhruba 316 Kč) pro uživatele chytrých telefonů a tabletů s operačními systémy Android a iOS.

Organizace NOYB, kterou založil rakouský aktivista Max Schrems, se domnívá, že postup Mety nesplňuje požadavek EU na dobrovolné poskytnutí souhlasu se sběrem dat a cílenou reklamou. „Meta nyní zavádí pravý opak skutečně svobodné volby,“ píše se v jejím prohlášení. Údaje podle ní naznačují, že jen zlomek uživatelů chce personalizovanou reklamu, ale téměř všichni ji schválí v případě, že by jinak museli za službu platit.

Další platformy by mohly Metu napodobovat

NOYB varuje, že pokud bude moci Meta svůj postup uplatňovat, začnou ji brzy napodobovat konkurenti. „Vzhledem k tomu, že na průměrném telefonu je nainstalováno 35 aplikací, mohla by brzy ochrana soukromí na vašem telefonu stát kolem 8815 eur (zhruba 215.000 Kč) ročně,“ píše.

NOYB požaduje, aby rakouský úřad na ochranu osobních údajů podnikl rychlé kroky k zastaveních nových praktik společnosti Meta. Navrhuje také, aby úřad firmě vyměřil pokutu, která by odstrašila konkurenty od napodobení jejího postupu.

AN
Zdroje a obrázky: NOYB, remix Pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Jeden komentář: „Meta kvůli placeným verzím svých platforem čelí v Evropě stížnosti NOYB“

  1. […] Meta kvůli placeným verzím svých platforem čelí v Evropě stížnosti NOYB […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..