Meta platforms - sociální sítě Facebook a Instagram

Facebook a Instagram v Evropě nabízí placené verze bez reklam

Facebook a Instagram v Evropě bude mít nově placené verze, které budou bez reklam. Firma Meta Platforms o tom informovala na svém blogu. Americká internetová společnost nabídne evropským uživatelům v souladu s regulací EU placené verze sociálních sítí Facebook a Instagram, a to zcela bez zobrazování reklam. Meta se pomocí tohoto záměru pokouší obejít unijní předpisy, které by mohly omezit její schopnost přizpůsobovat reklamy uživatelům bez jejich souhlasu a poškodit její hlavní zdroj tržeb.

Nabídka platí pro uživatele z EU, Švýcarska a zemí Evropského hospodářského prostoru, které vyjma unijních států zahrnují Island, Norsko a Lichtenštejnsko. Při používání služby z webového prohlížeče bude měsíční předplatné 9,99 eura (asi 245 Kč), pro uživatele chytrých telefonů a tabletů s operačními systémy iOS a Android to bude 12,99 eura (319 Kč).

Nabídka volby mezi bezplatnou variantou s reklamami a placeným předplatným bez nich by mohla vést k tomu, že se uživatelé rozhodnou pro první variantu. To by Metě pomohlo vyhovět předpisům, aniž by to ovlivnilo její aktivity v oblasti reklamy.

Základní model podnikání Mety: Bezplatně s prodejem reklam

Základním podnikatelským modelem společnosti Meta je už téměř 20 let nabídka bezplatných služeb v oblasti sociálních sítí a prodej reklamy podnikům, které chtějí uživatele těchto sítí oslovit. Evropa je podle listu Financial Times (FT) pro Metu druhým nejlukrativnějším regionem po Severní Americe. Finanční ředitelka firmy Susan Li v dubnu uvedla, že reklama v Evropské unii se podílí zhruba deseti procenty na celkových obchodních aktivitách podniku.

Irský úřad pro ochranu osobních údajů (DPC) firmě v lednu vyměřil pokutu 390 milionů eur (zhruba 9,6 ,miliardy Kč) za to, že nutila uživatele akceptovat cílenou reklamu jako podmínku pro používání sítě Facebook. Společnost později uvedla, že má s ohledem na unijní regulaci v úmyslu požádat uživatele v EU o souhlas dřív, než umožní firmám cílit reklamy.

AN
Zdroje a obrázky: Meta blog; Pixabay

Komentáře

Jeden komentář: „Facebook a Instagram v Evropě nabízí placené verze bez reklam“

  1. […] Facebook a Instagram v Evropě nabízí placené verze bez reklam […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..