Black Friday Česko

V Black Friday Češi na internetu utratili podobně jako loni 7 miliard

Ve výprodejích k černému pátku (Black Friday) Češi minulý týden na internetu utratili podobně jako loni, tedy více než 7 miliard korun. Největší poptávku e-shopy zaznamenaly po elektronice, hračkách, oblečení nebo kosmetice. Chuť Čechů nakupovat podle výkonného ředitele Asociace pro elektronickou komerci Jana Vetyšky v posledních třech čtvrtletích roste.

Obrat internetových obchodů v Česku meziročně klesá od začátku letošního roku. V prvním čtvrtletí byl nižší o 13 %, ve druhém o 8 % a ve třetím čtvrtletí obrat e-shopům klesl proti loňsku o 11 %, informoval již dříve internetový srovnávač Heureka.cz.

„Pokud se týká kategorií, zde platí podle předpokladů tradiční obliba. Co do obratů je to elektronika včetně mobilních telefonů. Pokud se týká počtu nákupů, tak nejvíce zákazníci objednávali hračky, módu a parfémy plus kosmetiku,“ uvedl k Black Friday Vetyška.

Průměrná reálná sleva ve výprodejích Black Friday se letos pohybuje kolem 20 %. Loni to bylo 15 – 30 %, vyplynulo z analýzy Hlídače shopů. Nová pravidla uvádění slev, která platí od začátku roku, podle ní dodržuje většina sledovaných internetových obchodů.

Novela zákona o ochraně spotřebitele obchodníkům ukládá povinnost odvozovat výši slevy od nejnižší ceny, za jakou zboží prodávali 30 dnů před zlevněním. Pokud měli produkt v nabídce méně než 30 dnů, musí uvést nejnižší cenu za toto období. Obchodníci mají také povinnost na výrobku informovat o jeho původní ceně.

Tradice ze Spojených států

Tradice výprodejové akce Black Friday pochází z USA. Oficiálním termínem byl letos pátek 24. listopadu. Část obchodníků ale slevovou akci zahájila již minulé pondělí a ukončila o víkendu či se ji rozhodli nabízet po celý listopad.

Na Black Friday Češi vyčkali hlavně s nákupem elektroniky a spotřebičů

Na Black Friday výprodeje Češi vyčkali zejména s nákupem dražší elektroniky a domácích spotřebičů, jako jsou telefony, notebooky nebo televizory. V předstihu ale řešili též dárky pod stromeček, oblibě se těší zlevněné parfémy a hračky.

O Asociaci pro elektronickou komerci

Asociace pro elektronickou komerci (APEK) je sdružením 668 firem, podnikatelů a odborníků v elektronickém obchodu. Asociace byla založena v roce 1998 jako nezávislá organizace, která podporuje rozvoj elektronického obchodu v České republice. Mezi členy APEKu patří největší české internetové obchody, přední softwarové společnosti a finanční instituce. APEK zastupuje e-commerce trh při komunikaci s médii a státní správou. Svým členům poskytuje podporu formou právních informací, seminářů, studií, networkingu a poradenství.

AN

Zdroje a obrázky: APEK; NOYB; agentury, remix Pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..