Threads, an Instagram app - textová sociální síť společnosti Meta

Threads od Mety bude dostupná i v Evropě už v průběhu prosince

Internetová společnost Meta Platforms spustila svou sociální síť Threads v červenci letošního roku jako konkurenční službu sítě X (dříve Twitter), nikoliv však v Evropě. Po půl roce by se mohli však údajně této aplikce dočkat i evropští uživatelé. Alespoň to tvrdí americký deník Wall Street Journal (WSJ), dle kterého se sociální síť Threads má rozšířit někdy v průběhu prosince.

Služba Threads (neboli Vlákna) nebyla od svého spuštění v Evropě, a tedy ani v Česku, k dispozici, jelikož mateřská společnost Meta si nebyla jistá, jak se orientovat v legislativě Evropské unie na ochranu osobních údajů.

Podle WSJ Threads v EU patrně uživatelům nabídnou i možnost používat službu bez nutnosti registrace, tedy založení si profilu. Pokud si tuto variantu lidé zvolí, pak budou moci příspěvky na Threads ovšem pouze číst, nikoliv je psát. K vytváření postů bude potřeba si profil na této sociální síti založit. Ze zprávy WSJ každopádně není úplně moc jasné, jak konkrétně by to mělo fungovat. Na vyjasnění si budeme muset patrně počkat až na oficiání spuštění Threads v Evropě.

Aplikace Threads, která je napojená na sociáloní síť Instagram měla raketový start, když na začátku rychle nabrala 100 milionů uživatelů. Poté ale zájem velmi záhy opadl a služba Threads začala dramaticky klesat.

Jaké jsou další arternativy sociální sítě X?

Bluesky – Na podzim tato sociální síť, v jejíž správní radě sedí kupříkladu spoluzakladatel Twitteru Jack Dorsey a tvůrce XMPP Jeremie Miller, ohlásila překonání hranice jednoho milionu uživatelů.

Mastodon – Decentralizovaná sociální síť, běžící na open source, kam již v minulosti přecházela část uživatelů, kteří nebyli spokojeni se změnami na síťi X, jenž prováděl Elon Musk.

Truth Social – Alt-tech platforma sociálních médií vytvořená Trump Media & Technology Group. V Česku byla spuštěna koncem června letošního roku.

GAB – Americká alt-tech služba sociálních sítí známá svou silně pravicovou základnou uživatelů.

GETTR – Sociální síť zaměřená na americké konzervativce. Založil jej Jason Miller, bývalý poradce Donalda Trumpa.

AN
Zdroje a obrázky: WSJ; Google Play


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..