Datové schránky - Počítač, mobil, tablet

Zrušení povinnosti datové schránky při elektronické výměně ŘP přineslo nárůst zájmu

Začátkem listopadu byla zrušena povinnost datové schránky při elektronické výměně řidičského průkazu (ŘP). Zjednodušení elektronické žádosti tak zvýšilo zájem žadatelů o její on-line podání. Před zrušením povinnosti mít datovou schránku využívalo on-line podání žádosti přibližně 1600 lidí týdně, měsíc po zrušení nutnosti datové schránky žádá takto o výměnu řidičského průkazu (ŘP) nyní asi 3600 lidí týdně.

Odeslat žádost o výměnu řidičského průkazu elektronicky bez nutnosti mít zřízenou datovou schránku fyzické osoby mohou řidiči od začátku listopadu. Systém je podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) jednoduchý a intuitivní a od veřejnosti na něj má ministerstvo pozitivní odezvu. Do Portálu dopravy se lidé přihlásí pomocí své bankovní identity, mobilním klíčem eGovernmentu nebo pomocí eObčanky.

Letos končila platnost rekordních více než 845.000 řidičských průkazů. V současné době je jejich ještě neobnovených 178.911. V příštím roce skončí platnost asi 441.000 průkazů, což představuje český standard. „I díky stále více využívané možnosti on-line podání žádosti o nový řidičský průkaz jsem přesvědčen, že žádných velkých front na úřadech nebudeme svědky a každý svou výměnu zvládne rychle a včas,“ řekl Kupka.

Odeslání on-line žádosti by mělo zabrat několik minut, protože je předvyplněná včetně nejnovější fotografie a podpisu. Žadatel v systému volí místo, na kterém si chce nový průkaz vyzvednout, případně má možnost vyplnit kontaktní údaje pro zasílání notifikací. Lidé si mohou vybírat z 206 obecních úřadů obcí s rozšířenou působností. Jejich seznam uvádí ministerstvo dopravy na svém webu.

Podle zástupce digitálního zmocněnce ministerstva dopravy Karla Váchala si přes Portál dopravy vyřídí také například registraci vozidla nebo prodloužení lodního osvědčení. „Další služby budou postupně přibývat, v příštím roce se chceme zaměřit například na digitalizaci žádostí souvisejících s přepisy vozidel,“ uvedl Váchal.

Novele zákona o silničním provozu od 1. ledna 2024 umožňuje nemít u sebe fyzicky při řízení řidičský průkaz. Na povinnosti mít platný řidičský průkaz se ale nic nemění. Periodické výměny průkazů tedy budou podle ministerstva nutné stejně jako doposud. Řidičský průkaz je totiž mezinárodní doklad a pravidelné výměny vyplývají z mezinárodních předpisů.

AN
Zdroje a obrázky: MD; PD; MDS


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..