Notebook - Mobil (Ilustrační foto)

EU by měla omezit návykovost digitálních aplikací, vyzvali europoslanci

Evropská unie (EU) by měla omezit návykovost digitálních aplikací lákajících zvláště děti a mladé lidi k jejich nadměrnému používání. Vyzvali k tomu dnes poslanci Evropského parlamentu, kteří chtějí vytvořit jasná pravidla pro tvůrce her a provozovatele sociálních médií či streamovacích služeb.

Mládež podle statistik tráví s mobilním telefonem v ruce stále více času, většinou i několik hodin denně. Podle europoslanců to částečně souvisí s návykovostí aplikací, jejichž cílem je přimět lidi k co nejdelšímu setrvání a častému návratu. „Vydělávat na úkor duševního zdraví těch nejslabších, tedy dětí a dospívajících, je naprosto neomluvitelná praxe. Přesto to dnes řada aplikací a sociálních sítí dělá nám všem před očima,“ řekl dnes český pirátský europoslanec Marcel Kolaja z frakce evropských zelených, která návrh připravovala.

Usmesení – EU by měla omezit návykovost digitálních aplikací

EU by měla omezit návykovost digitálních aplikací
EU by měla omezit návykovost digitálních aplikací

Usnesení přijaté dnes výraznou většinou hlasů vyzývá Evropskou komisi, aby předložila návrh závazné normy, která by výrobce přiměla omezit návykové prvky. Těmi jsou podle nich například výchozí nastavení automatického přehrávání, možnost „nekonečného“ rolování příspěvků na sociálních sítích či neustále vyskakující oznámení vyzývající k další aktivitě.

Komise by podle poslanců také měla vytvořit seznam postupů, které by měly digitální závislost omezit. Je mezi nimi například vypínání oznámení aplikací ve výchozím nastavení nebo zablokování určitých funkcí po stanoveném maximálním čase používání služby.

Evropský parlament

Evropský parlament je významným fórem pro politické debaty a rozhodování na unijní úrovni. Poslance a poslankyně Evropského parlamentu volí přímým způsobem voliči a voličky ve všech členských státech, aby tak byly v legislativním procesu EU zastoupeny zájmy obyvatelstva a aby se zajistilo, že jiné orgány či instituce EU budou pracovat podle demokratických zásad.

Pravomoci a postupy

Legislativní pravomoci

Parlament je spolu se zástupci a zástupkyněmi vlád EU v Radě zodpovědný za přijímání právních předpisů EU. Oba orgány jednají v rámci řádného legislativního postupu jako rovnocenní spolutvůrci právních předpisů. V některých zvláštních případech je možné použít jiné postupy.

Rozpočtové pravomoci

Parlament a Rada se musí dohodnout na ročním rozpočtu EU. Seznamte se s tímto postupem.

Kontrolní pravomoci

Poslanci a poslankyně EP dohlížejí na práci orgánů EU, zejména Evropské komise, která je výkonným orgánem Evropské unie.

AN
Zdroje a obrázky: EP (1); EP (2); Pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..