iPhone - Smartphone - Apple (Ilustrační foto)

Katalánsko chce zákaz mobilů na ZŠ od příštího školního roku

Katalánská vláda chce od příštího školního roku úplný zákaz používání mobilů na základních školách (ZŠ). Oznámila to o víkendu katalánská ministryně školství Anna Simóova, informaci o tom přinesl deník El País. O podobném kroku se však ve Španělsku vede širší debata, tudíž zákaz mobilů na ZŠ by tak mohly vydat i další regiony.

Podle Simóové by základní školy, které ve Španělsku obvykle navštěvují děti ve věku od šesti do 12 let, měly být místy, kde se mobilní telefony vůbec nevyskytují. Školy, kam chodí starší žáci, by měly mít podle jejích představ možnost si samy upravit podmínky, za jakých se bude smět mobilní telefon používat.

O zákazu či omezení používání mobilních telefonů na školách uvažuje i ústřední vláda v Madridu. Ministryně školství Pilar Alegríaová chce o záležitosti jednat s regiony. Podle ní rodiče a učitelé vyjadřují čím dál větší znepokojení ohledně používání mobilních telefonů ve školách, a to hlavně během vyučování.

Ohledně plošného zákazu však mezi učiteli a experty na vzdělávání nepanuje jednoznačná shoda, píše El País. Někteří z nich poukazují na to, že školy by se měly zaměřit především u starších dětí na rozvoj digitálních dovedností, spíše než se zabývat zákazy používání mobilních telefonů.

Jen tři z 17 autonomních oblastí Španělska regulují nyní na regionální úrovni používání mobilních telefonů ve školách. Všechny tři regiony počítají i se zákazem, školám však ponechávají relativně velký prostor pro výjimky.

AN
Zdroje a obrázky: El País; Pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..