Portál eDoklady

Aplikace eDoklady odstartuje od půlky ledna, čeká na schválení zákona

Aplikace eDoklady, jenž má občanům umožnit prokazovat se občanským průkazem skrze chytrý telefon bude ke stažení krapet později, než se předpokládalo, a to od půlky ledna 2024. Původně Digitální a informační agentura (DIA) avizovala spuštění aplikace hned od začátku příštího, nakonec se ovšem nestihne včas schválit příslušný zákon, tudíž se tento termín odkládá.

„Aplikace eDoklady bude ke stažení až v druhé polovině ledna z důvodu legislativního procesu. Změna zákona totiž nabývá účinnosti až 15 dní po zveřejnění ve sbírce zákona. Po této lhůtě bude možné aplikaci nainstalovat na mobilní telefon a používat ji – v první fázi na ústředních správních úřadech, tedy například v budovách ministerstev. V druhé polovině roku pak bude možné se aplikací prokazovat třeba i u policie,“ říká mluvčí DIA Anna-Marie Lichtenbergová

Novelu zákona o digitálních službách má Senát schvalovat na svém jednání ve středu 20. prosince (senátní tisk č. 201). Po schválení musí novelu podepsat prezident a zákon pak vstoupí v účinnost 15 dnů po vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Od začátku účinnosti se budou občané moci přes aplikaci eDoklady prokazovat pouze ústředním správním orgánům, půl roku poté pak mají mít povinnost eDoklady přijímat i další státní úřady, tedy kraje a obce s rozšířenou působností. Od roku 2025 se má povinnost rozšířit na další úřady.

Co přinese občanům aplikace eDoklady?

Proč je aplikace eDoklady skvělým doplňkem ke stávající plastové občance?

Mobilní aplikace eDoklady

Kopírování údajů

V mobilní aplikaci eDoklady máte bezpečně uloženy všechny údaje z občanského průkazu. Tyto údaje můžete snadno kopírovat a přenášet do jiných aplikací, například při vyplnění adresy v e-shopech, nebo když potřebujete číslo občanky při rezervaci letenek, při uzavírání smluv nebo zřizování různých služeb.

Při vyplňování papírových formulářů nemusíte hledat občanský průkaz. Stačí otevřít aplikaci v mobilu a údaje opsat.

Prokazování totožnosti

S aplikací také můžete osobně prokazovat svoji totožnost tzv. ověřovatelům. Oproti předkládání klasické plastové občanky zde ale máte výhodu v tom, že vidíte, které údaje po vás ověřovatel požaduje a můžete předání údajů odmítnout. Když je například nutné ověřit pouze vaši plnoletost, stačí předat údaj o věku. Není potřeba zobrazit i rodné číslo, jméno nebo adresu.

Nezfalšovatelnost

Občanku v eDokladech není možné zfalšovat. Zašifrované údaje se u ověřovatele rozšifrují a tím se ověří jejich platnost. Aby bylo jasné, že zobrazené údaje patří k vám, ukáže se i vaše fotografie. Nikdo se za vás nebude moci vydávat.

Ochrana soukromí

Data o prokazování nebudou dostupná státu ani nikomu jinému. Pouze vy ve svém zařízení můžete (ale nemusíte) uchovávat historii prokazování. Tuto funkci si můžete sami zapnout, můžete ji kdykoli vypnout a uložená data smazat.

Zabezpečení dat v případě ztráty nebo odcizení

Pokud mobil ztratíte nebo je vám odcizen, nikdo se k vašim datům nedostane. Data jsou šifrovaná, chráněna biometrií nebo PINem a na dálku můžete aplikaci eDoklady odpojit v Portálu občana a tím ještě zvýšit zabezpečení dat.

AN
Zdroje a obrázky: eDoklady; DIA

Komentáře

Jeden komentář: „Aplikace eDoklady odstartuje od půlky ledna, čeká na schválení zákona“

  1. […] Aplikace eDoklady odstartuje od půlky ledna, čeká na schválení zákona […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..