E-commerce E-shopy Klávesnice Košík

Falešné e-shopy – Po Vánocích se jich na internetu objevilo přes 4000

Známé internetové obchody po Vánocích spustily řadu slevových akcí a výprodejů. Není proto divu, že se v tomto období rojí falešné e-shopy. Jak informovala antivirová společnost Avast, takových falešných e-shopů se na internetu objevilo více než 4000, kdy právě zneužívají povánoční slevy a výprodeje. Falešné e-shopy napodobují známé módní značky a při zakládání zákaznického účtu nebo při platbě objednávky se z uživatelů snaží vylákat platební či osobní údaje. Weby mají navíc často vysokou pozici ve vyhledávání a díky tomu mohou působit důvěryhodněji.

Mezi podvodnými doménami jsou pozoruhodné stránky jako:

quiksilverpoland[.]com
guessindian[.]com
adldasyeeyzhrvatska[.]com
balenciagapraha[.]cz

Avast celosvětově zaznamenal přes 21.000 incidentů, kdy své klienty před využitím podvodného e-shopu varoval. Z toho bylo téměř 1000 Čechů. V Česku mezi značky, které podvodníci napodobují a vytvářejí falešné e-shopy, patří například Zara, Reserved, Adidas, Nike, Uniqlo, Gym Shark nebo Geox.

„Lidé by proto zejména v tomto období slev a lákavých nabídek měli být obezřetní a vždy si ověřit, že je webová stránka pravá,“ uvedl Avast ve varování.

Internetové obchody zahájily výprodeje hned po Vánocích, některé ještě dříve. Slevy se pohybují v desítkách procent a nabízí je většina z velkých obchodníků.

Jak zůstat v bezpečí při nakupování online

Chcete-li se bezpečně pohybovat v prostředí online nakupování, buďte opatrní a ověřte důvěryhodnost stránek elektronického obchodu. Zde je několik tipů, jak zůstat v bezpečí:

  • Ověřte důvěryhodnost webových stránek : Před zadáním osobních údajů nebo provedením platby ověřte důvěryhodnost webových stránek. Zkontrolujte adresu URL, vyhledejte recenze od ostatních zákazníků a ujistěte se, že je web zabezpečen pomocí „https“.
  • Používejte důvěryhodné platební metody : Zvolte důvěryhodné platební metody, které poskytují další vrstvu ochrany vašich finančních údajů. Buďte opatrní, pokud existuje pouze jeden způsob platby, zejména pokud vyžaduje zadání údajů o kartě přímo na stránce e-shopu. Legitimní platformy obvykle nabízejí různé možnosti bezpečné platby.
  • Buďte opatrní během období výprodejů : I když jsou slevy lákavé, buďte opatrní při nákupech za výprodejové ceny. Odolejte tlaku na rychlý nákup bez důkladného zvažování a porovnávání nabídek.
  • Sledujte signály podvodu: Sledujte varovné signály, jako jsou pravopisné chyby na webových stránkách, neobvyklé e-mailové adresy nebo podezřelé nabídky. Legitimní e-shopy se vždy prezentují s péčí a profesionalitou.
  • Udržujte bezpečnostní software aktualizovaný : Ujistěte se, že váš počítač nebo mobilní zařízení má aktuální antivirový a antimalwarový software. To může chránit vaše citlivé informace před online hrozbami.
  • Sdílejte zkušenosti a varování : Sdílejte své zkušenosti s různými e-shopy. Varujte před podezřelými webovými stránkami a přispějte k vytvoření bezpečného online prostředí pro všechny.

AN
Zdroje a obrázky: Avast; Pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..