Audioportál mujRozhlas

Hackeři ukradli data všech zhruba 150.000 uživatelů aplikace mujRozhlas

Hackeři ukradli data všech zhruba 150.000 uživatelů audioportálu a mobilní aplikace mujRozhlas. Český rozhlas (ČRo) uživatele postupně informuje, radí jim změnu hesla. Vyplývá to z vyjádření ředitele komunikace ČRo Jiřího Hošny a sdělení rozhlasu pro uživatele aplikace.

O zcizení uživatelských dat se ČRo dozvěděl 20. prosince, v následujících dnech informaci ověřil a potvrdil. „Hned v den zjištění úniku jsme provedli okamžitá bezpečnostní opatření pro zamezení dalších kybernetických útoků. Zároveň jsme také posílili zabezpečení naší síťové a serverové infrastruktury,“ uvedl rozhlas ve sdělení pro uživatele. Na analýze a vyšetřování útoku spolupracuje s Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), únik také nahlásil Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ).

Hošna sdělil, že ČRo uživatelům aplikace postupně rozesílá informační maily o útoku. „Omlouváme se za komplikace, které vám v souvislosti s únikem dat mohly vzniknout. Nastalá situace nás mrzí,“ doplnil ČRo.

Hackeři při útoku zcizili e-mailové adresy a jména uživatelů, jejich hesla v nečitelné podobě a seznam odebíraných pořadů a oblíbených audií. „Z bezpečnostních důvodů vám doporučujeme změnit si heslo, které používáte pro přihlášení do mujRozhlas,“ uvedl ČRo. Radí také změnu hesla v dalších internetových službách, pokud ho lidé využívají podobné jako v aplikaci mujRozhlas.

„Zároveň prosíme, věnujte náležitou pozornost jakékoliv budoucí e-mailové komunikaci zmiňující audioportál mujRozhlas a Český rozhlas obecně,“ upozornil ČRo. Informace o použití e-mailové adresy k registraci do portálu mujRozhlas by mohli útočníci podle rozhlasu využít například k pokusům o vylákání hesel či jiných osobních údajů.

Uživatelé aplikace mujRozhlas si v ní mohou přehrávat živé vysílání všech stanic ČRo, poslouchat pořady on-line i off-line, přehrávat si rozhlasové podcasty a získat tipy k poslechu pro děti. K dispozici jsou v aplikaci také některé nahrávky z rozhlasového archivu.

AN
Zdroje a obrázky: ČRo; mujRozhlas


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..