Aplikace eDoklady - Občanka v mobilu

eDoklady – Občanka v mobilu již ke stažení v Google Play

Občanka v mobilu je již ke stažení pro uživatele mobilních telefonů s operačním systémem Android. Aplikace elektronického občanského průkazu eDoklady se již objevila v nabídce obchodu Google. Pro zařízení Apple zatím dostupná není, stane se tak nejpozději v sobotu, na kdy je plánováno oficiální spuštění služby

Nová mobilní aplikace eDoklady, která nahrazuje kartičku občanského průkazu, začne fungovat 20. ledna. Od začátku budou aplikaci akceptovat ústřední orgány státní správy a dobrovolně i některé obce, které se už přihlásily. Od dubna ji bude přijímat policie a od poloviny roku úřady práce nebo finanční úřady. Občanka v mobilu od příštího roku pak bude přijímána i u samospráv či České pošty.

Každý občan České republiky si bude moci stáhnout aplikaci eDoklady do mobilu a v ní si občanský průkaz aktivovat přes Portál občana. V budoucnu by mělo být možné přidat si do mobilu i další doklady.

Aplikace umožní občanům prokazovat totožnost pomocí mobilního telefonu místo klasické plastové kartičky. Při kontaktu s úřady tak budou mít možnost pohodlně a efektivně spravovat své údaje bez zbytečného obcházení úřadů a vyplňování formulářů. Digitální průkaz, tedy občanka v mobilu, totiž umožní snadné kopírování údajů do různých forem, ať už jde o on-line nákupy, nebo rezervaci letenek.

Co přinese občanům aplikace eDoklady?

Proč je aplikace eDoklady skvělým doplňkem ke stávající plastové občance?

Mobilní aplikace eDoklady
Kopírování údajů

V mobilní aplikaci eDoklady máte bezpečně uloženy všechny údaje z občanského průkazu. Tyto údaje můžete snadno kopírovat a přenášet do jiných aplikací, například při vyplnění adresy v e-shopech, nebo když potřebujete číslo občanky při rezervaci letenek, při uzavírání smluv nebo zřizování různých služeb.

Při vyplňování papírových formulářů nemusíte hledat občanský průkaz. Stačí otevřít aplikaci v mobilu a údaje opsat.

Prokazování totožnosti

S aplikací také můžete osobně prokazovat svoji totožnost tzv. ověřovatelům. Oproti předkládání klasické plastové občanky zde ale máte výhodu v tom, že vidíte, které údaje po vás ověřovatel požaduje a můžete předání údajů odmítnout. Když je například nutné ověřit pouze vaši plnoletost, stačí předat údaj o věku. Není potřeba zobrazit i rodné číslo, jméno nebo adresu.

Nezfalšovatelnost

Občanku v eDokladech není možné zfalšovat. Zašifrované údaje se u ověřovatele rozšifrují a tím se ověří jejich platnost. Aby bylo jasné, že zobrazené údaje patří k vám, ukáže se i vaše fotografie. Nikdo se za vás nebude moci vydávat.

Ochrana soukromí

Data o prokazování nebudou dostupná státu ani nikomu jinému. Pouze vy ve svém zařízení můžete (ale nemusíte) uchovávat historii prokazování. Tuto funkci si můžete sami zapnout, můžete ji kdykoli vypnout a uložená data smazat.

Zabezpečení dat v případě ztráty nebo odcizení

Pokud mobil ztratíte nebo je vám odcizen, nikdo se k vašim datům nedostane. Data jsou šifrovaná, chráněna biometrií nebo PINem a na dálku můžete aplikaci eDoklady odpojit v Portálu občana a tím ještě zvýšit zabezpečení dat.

AN
Zdroje a obrázky: eDoklady; Google Play

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..