Kino Barrandov - Logo

Kanály TV Barrandov ráno kvůli odpojení od proudu několik hodin nefungovaly

Kanály televize Barrandov dnes zhruba devět hodin nevysílaly kvůli odpojení dodávky proudu. Od 10:00 je po napojení na záložní zdroje mohou diváci opět sledovat. Sdělili to zástupci televize. Ráno se místo vysílaného programu na kanálech objevil pouze monoskop. Provozovatel skupiny Barrandov, Barrandov Televizní studio, se potýká s dluhy.

„Elektřina byla odpojena v noci z pátku na sobotu po jednostranném kroku dodavatele. Ten koncem týdne oznámil, že při nezaplacení dlužné částky ve stanoveném termínu přeruší dodávky až o sobotní půlnoci. Mezitím jsme zprovoznili vlastní zdroje elektřiny a už v deset hodin ráno TVB opět vysílala. Divákům se za technické komplikace omlouváme,“ sdělila výkonná ředitelka televize Andrea Geyer.

Programy TV Barrandov, Kino Barrandov a Krimi Barrandov přestaly vysílat po 01:00 hodině. Na obrazovkách byly barevné pruhy, nápis „Skupina Barrandov“ a čas. Záložními zdroji elektřiny jsou podle informací ČTK velké dieselové agregáty.

Dluh u dodavatele energií

Spolumajitel Barrandova Jan Čermák Deníku N řekl, že televize dlužila dodavateli energií, kterým je společnost Barrandovská studia Tomáše Chrenka, zhruba 12 až 14 milionů korun a z toho chtěl dodavatel ihned uhradit tři miliony. Firma ale potřebovala peníze na výplaty zaměstnancům, a proto celou částku nezaplatila a dodavatel elektřinu odpojil. Kvůli různému výkladu termínu sobotní půlnoc ale elektřinu vypnul o den dříve, než televize předpokládala. Čermák doplnil, že provoz na dieselové agregáty je nouzovým řešením, které stojí stovky tisíc korun denně, ale řešení se podle něj najde v řádu dnů.

Barrandov má kvůli exekuci zablokované účty

Zadlužená společnost Barrandov Televizní Studio má kvůli exekuci zablokované bankovní účty a nemůže provádět finanční operace. Firma Jaromíra Soukupa, do které nedávno vstoupil investor Čermák, získala v minulých dnech dočasnou ochranu před klíčovým věřitelem, který účty zablokoval. Městský soud v Praze v pondělí povolil televizní společnosti využít nově vzniklého institutu individuálního moratoria, což firmě umožní ochranu před věřitelem a umožní jí dál fungovat. Tím věřitelem je společnost Knowlimits Group, které firma ze Soukupovy skupiny dluží 70 milionů korun.

Individuální moratorium je nový nástroj, který se do české legislativy dostal loni v září. Má pomoci firmám, které se ocitly v těžké finanční situaci a během zdlouhavé insolvence by mohly zkrachovat. Zároveň ale musí být zřejmé, že díky nastaveným opatřením se dokážou udržet v provozu a splácet své dluhy. Barrandov Televizní Studio ale musí do měsíce zpracovat restrukturalizační plán a ten předložit věřitelům.

Čermák od loňského října vlastní polovinu Soukupovy společnosti Empresa Media, pod níž vedle TV Barrandov spadají také časopisy Týden, Sedmička nebo Instinkt. Čermákova firma Servis-24 se specializuje na pomoc firmám zatíženým dluhy.

Barrandov vysílá od roku 2009

Televize Barrandov získala licenci při digitalizaci pozemního vysílání a vysílat začala 11. ledna 2009, původně patřila barrandovskému filmovému studiu, od kterého získala i jméno. Soukup ji koupil v roce 2012 od jeho vlastníka Tomáše Chrenka. Soukup se postupem času stal hlavní tváří své stanice, postupně moderoval diskusní pořady, zpravodajství, a dokonce i lifestylové magazíny. Televize Barrandov ovšem postupně začala ztrácet diváky, zatímco za rok 2017 vykázala mezi lidmi staršími 15 let sledovanost 8,66 procenta, o rok později už jen 6,91 procenta a za rok 2022 to už bylo pouze 3,21 procenta. S malou sledovaností souvisí také ekonomické potíže televize.

AN
Zdroje a obrázky: Deník N; ČTK; Wikimedia


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..