Vědci z ČVUT ladí, jak by mohli vyrábět elektroniku z PET lahví (Ilustrační foto)

Vědci z ČVUT ladí, jak by mohli vyrábět elektroniku z PET lahví

Vědci z Českého vysokého učení technického (ČVUT) ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou (VŠCHT) ladí, jak by mohli vyrábět elektroniku z PET lahví. Vyvíjí totiž na 3D tiskárně ekologické součástky do elektroniky z plastu, takzvané desky plošných spojů, které se na rozdíl od běžně vyráběných dají recyklovat, sdělil vedoucí výzkumu Petr Veselý z Fakulty elektrotechnické ČVUT. Nyní tým žádá o grant u Technologické agentury ČR (TA ČR).

Každé elektronické zařízení v dnešní době má laicky řečeno své srdce, což je právě deska plošných spojů, uvedl Veselý. Výzkumníci vytváří na 3D tiskárně z PET lahví izolační substrát, tedy destičku, ve které jsou zanesené součástky a na druhé tiskárně stříbrným inkoustem vytváří mezi nimi vodivá propojení neboli spoje.

„V současné době se ve výrobě těchto komponent využívají plasty na bázi epoxidových pryskyřic, které jsou plněné sklenými vlákny a zároveň obsahují některé toxické látky. Nedá se to snadno a téměř vůbec recyklovat. Naší motivací proto je proměnit vstupní suroviny, proces, kterým se to vyrábí. Zaměřujeme se ale i na konec života produktu, aby měl mnohem méně výrazný dopad na životní prostředí,“ řekl Veselý.

Tištěná elektronika ekologicky

Tištěná elektronika není podle Veselého převratná a nová myšlenka, ale nikdo se zatím nezabýval tím, aby to dělal ekologicky. „Přemýšleli jsme z jakých odpadních plastů bychom to mohli vyrábět. PET patří mezi jeden z nejrozšířenějších. Logickou cestou tedy bylo se vydat cestou výroby z plastových lahví. Některé firmy z nich již vyrábí struny pro 3D tiskárnu,“ uvedl Veselý.

V současné době je tým ve fázi ověření nápadu a pracuje s prototypy. Zatím cílí na jednodušší elektroniku, komerční příslušenství k počítačům nebo dětské hračky kvůli spolehlivosti. „Snažíme se postupovat ve vývoji dál, aby naše desky plošných spojů co nejvíce přiblížily těm konvenčním,“ řekl Veselý. Pro to ale musí splnit ještě několik podmínek pro použití v elektronice, například nehořlavost.

Projekt vznikl původně jako bakalářská práce jednoho ze studentů, jejímž vedoucím byl Veselý. Ve výzkumu autoři pokračují nadále, skrze grant TA ČR by rádi například vyřešili problém s hořlavostí.

Elektroodpadu je každoročně na světě průměrně 50 milionů tun a číslo se postupně zvyšuje. Víc než pětina z toho připadá na Evropu. Z toho množství deset procent tvoří desky plošných spojů, uvedl Veselý.

AN
Zdroje a obrázky: ČVUT; remix Pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..