Nvidia - grafické karty

NVIDIA – Tržní hodnota výrobce čipů přesáhla dva biliony dolarů

Růst akcií firmy NVIDIA se zakládá hlavně na sílící poptávce po jejích čipech používaných při výpočtech pro umělou inteligenci (AI), její tržní hodnota během dnešní seance přesáhla dva biliony dolarů (46,9 bilionu Kč). Firma ve čtvrtém kvartálu podle středeční výsledkové zprávy zvýšila čistý zisk o 769 %.

NVIDIA při zveřejnění hospodářských výsledků oznámila optimistický výhled tržeb a následně se její tržní hodnota za jedinou seanci zvýšila o 277 miliard dolarů. Jedná se o největší jednodenní nárůst na Wall Street v historii.

Rychlé zvyšování tržní hodnoty společnosti NVIDIA v uplynulém roce vedlo analytiky k tomu, že ji přirovnali k dodavatelům krumpáčů a lopat během zlaté horečky v 19. století. Čipy NVIDIA používají téměř všichni hráči na poli generativní umělé inteligence od společnosti OpenAI, která na trh uvedla chatbota chatGPT, až po Google.

Z tržní kapitalizace jeden bilion dolarů dosáhla firma dvou bilionů dolarů za pouhých devět měsíců. To je méně než polovina času, kterou k tomu potřebovaly podniky Apple či Microsoft.

Kolem 16:55 SEČ si akcie NVIDIA připisovaly 0,8 %. V letošním roce vzrostly o téměř 60 % a loni se jejich hodnota více než ztrojnásobila. Jejich letošní růst byl pro posilování indexu S&P 500 klíčový a přispěl k více než čtvrtině letošního růstu akciového indexu.

AN
Zdroje a obrázky: agentury; NVIDIA; remix NVIDIA


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..