Moon - Měsíc - Luna - Noční obloha

Mikroúplněk, nejmenší úplněk roku nastane o tomto víkendu

Mikroúplněk, tedy nejmenší úplněk roku nás čeká o tomto víkendu. Lidé ho budou na obloce moci spatřit v sobotu 24. února. Jedná se o úkaz, kdy je Měsíc na své oběžné dráze blízko bodu odzemí, tedy laicky řečeno téměř nejdál od planety Země.

Sobotní úplněk se sice bude jevit menší a o něco slabší než jsou běžné úplňky, nicméně fakticky Měsíc od Země nejdál nebude. V noci na neděli bude nejblíže k fázi úplňku, ale od planety se bude ještě vzdalovat. Bodu odzemí pak Měsíc dosáhne až v neděli v 16:01 SEČ, tedy zhruba den a 2,5 hodiny po fázi úplňku, a to ve vzdálenosti 406.314 kilometrů. Takzvaný mikroúplněk nastává každý rok, v roce 2025 bude kupříkladu 13. dubna.

Superúplněk

Opačný a známější jev, kdy je Měsíc úplňkem v přízemí na své protáhlé dráze a jeví se větší, se nazývá lidově superúplněk. Ten letos nastane na podzim, ve středu 18. září a ve čtvrtek 17. října. V zářijovém úplňku v přízemí navíc budou moct lidé pozorovat částečné zatmění Měsíce.

Optická iluze

Fyzikální ústav v Opavě poukazuje na fakt, že i přes úkazy jako mikroúplněk nebo superúplněk, působí Měsíc při východu i západu větší než ve skutečnosti je. Stojí za tím optická iluze, kdy mozek porovnává velikost Měsíce se vzdálenými objekty na obzoru a vyvolává pocit, že je Měsíc obrovský. Fakticky je ale téměř stejně velký po celou dobu.

AN
Zdroje a obrázky: SLU; Pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..