Technologie - Umělá inteligence (AI)

Samsung představí chytrý prsten, Lenovo notebook s průhlednou obrazovkou

Na vetrhu bezdrátových technologií MWC v Barceloně představí jihokorejský výrobce elektroniky Samsung svůj první chytrý prsten. Samsung mimo jiné uvádí, že prsten uživatelům díky pokroku v oblasti umělé inteligence (AI) nabízí větší míru personalizace. Sledovat bude mimo jiné srdeční tep či spánek. Čínský technologický gigant Lenovo, který je největším výrobcem počítačů na světě, představil notebook s průhlednou obrazovkou.

Samsung – Chytrý prsten

Jihokorejský výrobce elektroniky počítá se s tím, že chytrý prsten firma na trh uvede ještě letos. Samsung na veletrhu také představí další zdravotní funkce chytrých hodinek z řady Galaxy Watch6. Nošení prstenu v kombinaci s hodinkami uživatelům poskytne odlišné informace o jejich zdravotním stavu, řekl v rozhovoru se CNBC šéf týmu Samsungu pro digitální monitorování zdraví Hon Pak.

Firma podle něj zvažuje zavedení předplatného pro aplikaci Samsung Health, která si ale ještě vyžádá propracování. Prsten bude vedle již uvedeného sledovat frekvenci dýchání nebo i dobu, za kterou člověk na lůžku usne. Uživateli rovněž poskytne „hodnocení vitality“, které shromažďuje údaje o fyzické a duševní kondici, a může tak indikovat jeho produktivitu.

Pak také uvedl, že společnost zvažuje přidání funkce bezkontaktní platby jako u chytrých telefonů. „Máme celý tým, který se tím zabývá. Určitě se zaměřujeme na více různých použití prstenu, než pouze na zdraví,“ dodal.

Sledování zdravotního stavu je v současné době klíčovým prvkem chytrých telefonů a hodinek. K přilákání zákazníků tyto funkce využívají vedle Samsungu například Apple či Google.

Lenovo – Notebook s průhlednou obrazovkou

Čínský technologický gigant Lenovo, který je největším výrobcem počítačů na světě, představil prototyp notebooku s průhlednou obrazovkou. Technologie je v některých ohledech podobná rozšířené realitě, kterou zpopularizovaly brýle nebo náhlavní soupravy, kdy se digitální obsah překrývá s reálným světem. Firma prototyp představila na veletrhu bezdrátových technologií MWC a zatím neplánuje zařízení prodávat, uvedl server televize CNBC.

Nový produkt má ukázat, jak se největší výrobce počítačů snaží inovovat po letech, které byly pro trh s osobními počítači obtížné. Schopnosti nového notebooku předvedl zástupce firmy, který na průhlednou obrazovku umístil umělou slunečnici. Kamera zabudovaná v notebooku byla schopna identifikovat objekt jako slunečnici a pak o ní poskytnout informace pomocí umělé inteligence (AI).

Notebook je vybaven dotykovou plochou, tzv. trackpadem, který obsahuje mimo jiné i dotykovou klávesnici. Má také stylus, tedy tenkou tyčinku s citlivým koncem, slouží k psaní, kreslení nebo interakci s dotykovou obrazovkou.

Lenovo - Notebook s průhlednou obrazovkou
Lenovo – Notebook s průhlednou obrazovkou

Možnost uplatnění ve stavebnictví

Nový notebook by mohl najít uplatnění mimo jiné ve stavebnictví. Pokud by třeba architekt navrhoval přístavbu domu, mohl by dům vidět přes obrazovku a pomocí stylusu nakreslit svůj návrh, aby představil, jak by mohl vypadat. Stejně jako u všech nových technologií se ale může časem objevit možnost nového, dosud nepředpokládaného využití.

Společnost Lenovo často představuje koncepční zařízení, aby dokázala své schopnosti inovovat. Loni firma na MWC ukázala chytrý telefon s vysouvací obrazovkou.

AN
Zdroje a obrázky: CNBC; agentury, Pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..